naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Verleden

Ben je bewust van je verleden? In hoeverre bepaalt jouw verleden hoe je nu bent? Bepaalt je verleden je keuzes? Bekijk je jezelf op dit moment als het logische en onvermijdbare gevolg van alles wat ervoor komt? Of ben je van mening dat je hier en nu in staat bent een totaal andere keuze te maken, misschien het begin van een nieuw leven, een andere zelf?

Leef je in onvrede met je verleden of in harmonie? Of ben je iemand die regelmatig denkt: als ik kon herbeginnen, had ik het anders gedaan? Dat is weinig realistisch: je kijkt met de ogen van nu naar een feit uit het verleden. Maar toen wist je nog niet wat je nu weet. In dezelfde situatie, met hetzelfde inzicht, is er meest kans dat je dezelfde beslissingen neemt! Is je verleden vol dualiteit van goed en slecht? Of zie je in dat er in een verleden altijd misstappen en successen zijn, goede en minder goede of verkeerde keuzes?

Maak je je keuzes bewust of ram je maar door en lijm je achteraf de brokken? Heb je een concreet doel voor ogen als je kiest of is het meestal een gok? Of omgekeerd: kán je wel gokken, of kan je enkel beslissen als je verstand alles kon afwegen? Hou je rekening met je grootste behoeftes bij het nemen van je beslissing?

Vind je dat je vaak in ongewenste situaties komt als gevolg van je verleden? Kan je dat loslaten? Kan je ze relativeren? Mogelijk ben je omgekeerd: iemand die zijn verleden ontkent, verdringt? Als je iets over jou hoort vertellen uit het verleden, reageer je dan onverschillig? Of reageer je zo: dat was ik niet, dat deed ik niet, ik moest wel, ik werd gedwongen? Of beken je gewoon dat je toen fout zat zonder slecht gevoel om wat je nú bent? Omdat je je leven ervaart als voordurend in beweging?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: