naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Harmonie

Ben je in harmonie? Wat betekent dat voor jou? Is er een facet van je persoonlijkheid dat dominant is? Die alles perfect onder controle heeft? Vind je jezelf in harmonie omdat je liever een mooi beeld van jezelf hebt? Is die harmonie er ten koste van zaken die je onderdrukt houdt? Of zijn alle polen in jezelf in gelijke mate vertegenwoordigd, zodat het totaal harmonisch is? Of betekent harmonie voor jou dat je nu eens zus bent, dan weer zo? Dat gevoel en verstand elk hun beurt krijgen: pathos en rust, streven en tevredenheid, concentratie en ontspanning, doelgericht en doelloos, enzovoorts?

Is het wel nodig altijd in innerlijke harmonie te zijn? Durf je de veilige evenwichtige verdeling verlaten? Durf je jezelf eens te laten gaan, je te verliezen? Of doe je dat zo vaak, dat er nooit of zelden een moment is dat je je harmonisch voelt?

Is harmonie voor jou een idee, misschien zelfs een ideaal, een goddelijke eigenschap, of een gevoel? Is er harmonie als je alle polen in jezelf hebt aanvaard en een plaats hebt toegekend? Als je in het reine bent gekomen met jezelf en ongewenst gedrag hebt kunnen afleren? Of is het een gevoel van eenheid, eenheid in de veelheid die jij bent?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: