naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Doelen

Heb je een doel voor ogen, heb je doelen in je leven? Eén, verschillende, vele, massa's? Zijn ze het absolute einde of besef je dat je onderweg belangrijke dingen tegenkomt, niet in functie van je doel? Kan je je doel aanpassen onderweg?

Is het één groot doel die je voor je dood wil bereikt hebben of heb een massa kleine doeltjes? Kijk je bij elke stap waar je je volgende voet zet, of zie je het leven als een kaarsrechte weg naar jouw doelwit? Of is het leven een rechte weg naar een ideaal? Is dat jouw eigen ideaal of dat wat de samenleving jou bijbrengt, je godsdienst, je opvoeding, je school, je werk, je omgeving? Of is je leven beide: een golvende weg, met af en toe een stuk niemandsland waar je elke stap uitkient?

Kan je doelen relativeren? Zie je hoe er soms dingen op je weg komen die achteraf belangrijker blijken te zijn dan je doel? Of is dat doel jouw absolute must en verzinkt al het andere in het niet?

Misschien is je leven doelloos? Betekent dat voor jou ook zinloos? Of is zwerven jouw doel? Geniet je net van die doelloosheid, van dat rondzwerven? Of zijn de twee polen aanwezig in je leven: zwerven en streven naar doelen, twee manieren van leven in evenwicht met elkaar?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: