naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Idealen

Heb je idealen? Is je streven in functie van je idealen of van wat je werkelijk zelf nodig hebt? Zie je jezelf in het geheel van een samenleving of zie je je als een individu tussen rivalen, cliënten, contagonisten, vennoten? Rijdt je met een bulldozer naar je eigen ideaal als naar een doel dat je kost wat kost moet bereiken? Kan je een ideaal relativeren? Of heb je je idealen vaarwel gezegd, ontgoocheld, ontmoedigd, misschien verbitterd? Betekent een ideaal voor jou dat alle anderen ook achter jouw ideaal moeten staan? Help jij soms een ander om zijn/haar ideaal te bereiken ook al is het totaal anders dan dat van jou?

Heb je één groot ideaal of vele kleintjes? Verre of dichtbije? Kan je tussenstations plaatsen tussen wat er is en een ver ideaal? Of houdt een ideaal voor jou altijd ontevredenheid in en frustratie? Kan je afstappen van een ideaal, indien nodig? Kan je je ideaal aanpassen? Misschien is je leven steeds in beweging en bewegen je idealen mee? Of is jouw ideaal onbereikbaar, maar ben je tevreden als je ernaar streeft, zoals bijvoorbeeld het streven naar perfectie?

Als je je verleden bekijkt, zijn je idealen altijd dezelfde geweest? Of evolueren zij met je mee? Komen ze verderaf te staan of dichterbij? Zijn ze nog zo belangrijk? Of heb je geen idealen meer en ook geen doelen meer in je dagelijks leven, tenzij overleven? Heb je lak aan idealen en zie je ze als een hindernis voor jouw pragmatisme? Of realiseer je nooit iets omdat je je verliest in je idealen, leeft in je ideale wereld, je virtualiteit? Misschien is er een harmonie tussen wat je nu bent en wat je nastreeft?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: