naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Evolutie

Geloof je in evolutie? We denken direct aan evolutie volgens Darwin, maar dat woord is synoniem voor 'verandering', terwijl we vaak 'vooruitgang' bedoelen. Het woordenboek spreekt van verandering en ontwikkeling. Ook ontwikkeling hoeft niet in een bepaalde richting te zijn. De vraag wordt dus: geloof je in de vooruitgang? De laatste paar duizend jaar zijn we er op technologisch vlak erg op vooruit gegaan, maar geldt dat ook op andere vlakken? Zijn we menselijker? Gevoeliger? Bewuster? Vredelievender? Het is niet eenvoudig daar op te antwoorden.

Ben jij er op vooruitgegaan? Op welke vlakken? Zijn er zaken waarin je achteruit bent gegaan? Vaak ontdekken we een balans van deze zaken in onszelf. Als je nog jong bent, zal je veel vooruitgang merken; als je ouder bent, is dat niet zo vanzelfsprekend. Fysiek ga je misschien behoorlijk achteruit, qua capaciteiten, qua uiterlijk. Maar misschien is er toch nog vooruitgang: misschien kunnen we intenser genieten, weten we beter wat we willen en wat we belangrijk vinden.

Geloof je in een evolutie voor jezelf naar het volmaakte geluk? Veel godsdiensten beloven het: een hemel, paradijs of hiernamaals waar je volmaakt gelukkig bent. Hier in dit leven bestaat het niet: lust en onlust horen samen als licht en duisternis, zij zijn twee kanten van dezelfde medaille, twee polen; lust kan niet bestaan zonder onlust. Toch zijn er ook godsdiensten en filosofen die verkondigen dat we in dit leven een volmaakt geluk kunnen vinden. Streef je dat na? Vind je dat je ondertussen gelukkiger wordt, of boer je in tegengestelde richting? Misschien hou je van een absoluut en onbereikbaar ideaal, dat er ooit wel vanzelf komt en dat je sowieso vandaag niet kan bereiken? Een streefdoel dat veel bereikbaarder is, vraagt inzet van ons! Daarom toch mijn vraag: gaat je leven vooruit of achteruit? Of gaf je het op en gok je op het leven na de dood?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: