naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Uniek

Vind je jezelf uniek? Of vind je je maar een van de velen, een pion in de massa? Vind je dat je een persoonlijkheid bent, of aanzie je jezelf als persoonlijkheidsloos? Iedereen heeft een persoonlijkheid, wellicht bedoel je dat je eigenheid er niet voldoende uitkomt?

We zijn allen uniek, er zijn geen twee dezelfde mensen op de wereld. Zelfs per toeval kunnen er geen twee dezelfde zijn, want het aantal factoren dat daar een rol in speelt, is oneindig. Toch is er ook uniformiteit. We delen dezelfde cultuur en daar hebben we heel van opgenomen, dezelfde godsdienst misschien, invloeden van elkaar, van de media, van onze geschiedenis. Maar bovenal hebben we een gelijkaardig lichaam. Als je nu van Azië bent, Amerika, Europa, Afrika of Oceanië, je kent genot en pijn, verdriet en boosheid, wedijver, angst, macht en onmacht, liefde en jaloezie, verlangen… Daarin zijn we over de hele wereld dezelfde. We hebben allen de wil tot macht, of misschien liever: tot ons territorium; dat is niet enkel bedoeld als fysische ruimte, ook psychisch, of in ons gezin, op ons werk, te nood aan erkenning en appreciatie, aandacht… Waar territoria zijn, is er automatisch territoriumstrijd. Dat is allemaal eigen aan de mens en daarin zijn we gelijk, als we dat nu fijn vinden of erg. We hebben hersenen die onderling verschillen, maar op een gelijkaardige manier werken, tenzij bij defect. We hebben handen die op gelijkaardige manier manipuleren… Toch is er daarbuiten nog zoveel ruimte voor dat anders-zijn. Ons denken, handelen, onze keuzes, de innerlijke polen die ons drijven, onze motoriek, waarden, kijk op het leven, temperament, onze eigen evolutie, ook ons gevoel, het maakt het unieke dat we zijn.

Ben je graag uniek? Ben je iemand die graag het verschil met je omgeving op de voorgrond plaatst? Die bij je kennissen graag opvalt door ongewone handelingen of meningen? Die graag in discussie gaat? Of ben je iemand die andere meningen voor zich houdt, die liever instemt met de ander, bevestigt of aanvult wat hij hoort? Voel je je veiliger als je niet opvalt in de massa? Of heb je net de drang om op te vallen tussen het volk? Wat zegt je uiterlijk hierover, ben je bijvoorbeeld opvallend gekleed? Of zwalp je over en weer tussen je willen verbergen en willen onderscheiden, twee innerlijke polen? Misschien heb je nu eens de ene drang, dan weer de andere, naargelang de stemming of toestand waarin je bent? Misschien is het voor jou geen kwestie van tegengestelde polen, maar een vorm van je weg te vinden in de evolutie van onze samenleving? Dat hoeft geen rechte weg te zijn, er is aftasten en uitproberen bij.

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: