naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Rollen

Welke rollen vervul je in je leven? Ik heb het niet over toneel, maar over je levensrollen: je vervult misschien de rol van ouder, kind, zuster of broer, je beroep, de helpende, de luisterende... We zijn meer dan het geheel van de rollen die we spelen, maar soms is diegene die onder de rollen zit, zoek geraakt.

Bevallen je rollen je? Kan je ze niet anders spelen, meer in overeenstemming brengen met je werkelijke 'zijn'? Wil je die rollen wel? Wil je sowieso wel rollen? Verzet je je dan niet tegen het onvermijdelijke? Besef je dat je handelingen rollen zijn, kan je ze relativeren en vooral niet dramatiseren? Vereenzelvig je je niet teveel met één bepaalde rol? Waar is bijvoorbeeld de vrouw achter de moeder in je? De man achter je carrière? Of omgekeerd net evengoed: vader en carrièrevrouw.

Besef je wel dat je je rol spéélt? Geef je jezelf daarvoor de nodige speelruimte? Is er nog spel in ons spelen? Spelen anderen de rol mee? Waar een moeder is, is een kind. De moeder vindt zich verantwoordelijk voor haar kind, het kind aanhoort de voortdurende sturing. Zolang het kind jong is, is dat wel nodig. Maar zodra het kind geen kind meer is, blijft het gevaar dat dezelfde rol gespeeld blijft worden. Blijf je je rollen eeuwig doorspelen, of kan je ze aanpassen? Kan je ze stoppen of overschakelen naar een andere rol? Bijvoorbeeld van moeder en dochter naar vriendinnen ondereen, met een geleidelijke overgang, een evolutie?

Kijk ook eens onder de duidelijkste rollen. We gebruiken even het beeld van een ajuin. Eerst zie je de buitenkant: welke zijn jouw duidelijkste rollen? Pel je ajuin en zie de lagen die daaronder verborgen waren: welke rollen speel je dan nog? Pel zo verder en ontdek nieuwe dingen over jezelf. Op die manier bekom je een beter zelfbeeld. Misschien ontdek je de rol van charmeur, verleider, wetenschappelijk onderzoeker, cultuurpessimist, gekwetste, dove, detectieve, verzamelaar van herinneringen uit je verleden... Zijn de rollen met elkaar in harmonie? Of is er een dualiteit tussen twee of meer elkaar bestrijdende rollen?

En als we verder pellen? Blijft er uiteindelijk een kern over? Wat is die dan? Als we ons de vraag stellen: wie ben ik, dan zijn we niet alleen dat kleine witte bolletje middenin de ui. We zijn de hele ajuin, met alle lagen en kern inbegrepen. In gans die ui zijn we uniek.

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: