naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Geheel

Ervaar je jezelf als een geheel of als een veelheid? De meeste mensen ervaren zichzelf als een geheel, zij hebben een beeld van zichzelf dat ze benoemen als "ik". Dat betekent echter niet dat we werkelijk een eenheid zijn. Het beeld dat we hebben van onszelf is ook slechts een deel van ons, het topje van de ijsberg, wat onder water ligt is het onbewuste, onderbewuste; daartussen is ook nog het tijdelijk bewuste, en het wel of niet willen zien. De vergelijking met een ijsberg is me wat te koud en gevaarlijk, maar het is een bruikbaar beeld.

We zijn een verzameling van verschillende polen. Sommigen ervaren zich als een voortdurende strijd tussen hun polen. Deze uitersten hoeven niet, we kunnen een eenheid ervaren in de veelheid en een veelheid in de eenheid. Ervaar je jezelf eerder als een eenheid, of als een veelheid? Als je je een geheel voelt, erken je dan ook diverse polen? Als je je voelt zwalpen tussen je polen, behoud je dan toch een eenheidsgevoel?

Leven je polen met elkaar in harmonie? Is deze harmonie wel wenselijk? Is het niet beter af en toe los te laten, zodat de drijfveren kunnen heropleven? Of heb je zolang een pool onderdrukt dat die je nu overheerst? Controleer je de polen? Kan je die controle ook los laten? Kan je een evenwicht vinden tussen controle en loslaten? Of ben je liever een zelfcontrolefreak?

Of ontbreekt jou de zelfcontrole, en houden jouw diverse polen hun strijd zonder dat je ze enigszins beheerst? Leven is vaak een kwestie van het midden houden en van in beweging blijven.

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: