naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Vrijheid

Wat betekent vrijheid voor je? Is dat vrijheid voor jou, of voor je gemeenschap, je land, je volk, je godsdienst? Het recht op een eigen visie, eigen waarden, normen, expressie, gevoel? Het is allemaal niet vanzelfsprekend: verbod van godsdienst of van godsdienstloosheid, verbod op kunst of op beeldende kunst,het verbod een afwijkende opinie kenbaar te maken, het bestaat nog steeds op deze planeet.

Is vrijheid voor jou een groepsgebeuren of een persoonlijk gevoel? Valt vrijheid voor jou onder het motto: de vrijheid van de een is de beperking van de ander? Sowieso is vrijheid relatief: niemand is volledig vrij, we leven tussen anderen. Zelfs alleen op een eilandje is beperkt: de omstandigheden beperken je vrijheid. Of ben je van mening dat vrijheid inhoudt dat je geen moeite hebt met de beperkingen? Dat je niettemin geniet van wat er wél kan en mag? Dat is heel idealistisch, we hebben immers behoeftes en niet alle behoeftes kunnen we invullen.

Ben je bewust van je vrijheidsdrang? Duizenden jaren geleden waren we allemaal nomaden. Nu hebben we een woonst waar we gekluisterd zijn. Waar is de behoefte gebleven om te trekken? Is die behoefte echt verdwenen of wordt zij collectief onderdrukt? Of is reizen voor ons genoeg als gedeeltelijke invulling? Zijn andere behoeftes veel belangrijker geworden, zoals comfort? Of verdringen we bepaalde behoeftes door ons in andere te overcompenseren?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: