naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Geweten

Hoe is jouw geweten? Leef je in het reine met je geweten? Heb je een idee wat dat geweten allemaal bevat? Wat het tot je zegt, hoeveel het tot jou praat? Hoe zwaar het doorweegt in je beslissingen?

Het geweten is niet absoluut. Het is eigen aan ons maar hoe het is, wordt mee bepaald door onze opvoeding en onze cultuur. Als je in de oorlog de vijand doodt, wordt je gedecoreerd als held. Als je in vredestijd doodt, wordt je zwaar gestraft. Hoe valt dat te rijmen? Hoe moet ons geweten daar mee kunnen omgaan?

Daarom: is het voor jou duidelijk wat je geweten je ingeeft? Wat kan en mag en wat niet kan en niet zou mogen? Is het een conditionering of is het iets waar je over hebt nagedacht, aansluitend op jouw waarden, idealen, doelen? Het is niet verkeerd geconditioneerd te zijn, dat zijn we allemaal. Zonder conditionering was er bijvoorbeeld geen taal mogelijk. Vraag is: ben je niet méér geconditioneerd dan nodig is? Misschien ben je geconditioneerd tot gedragingen die je nadelig vindt of gevoelens die je liever niet hebt? Kan je iets doen aan je conditionering, aan een geweten dat niet klopt? Of draai je je geweten zo dat je voor al jouw handelingen een excuus hebt? Misschien belet je geweten je de vrijheid om te kiezen?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: