naar startpagina van art7d.be naar startpagina van spiegelingen naar een andere  pagina

Geloven

Ben je gelovig? Ik hoop dat je me deze stomme vraag niet kwalijk neemt: iedereen gelooft wel in iets, al was het in zichzelf. Iedereen heeft overtuigingen. Vaak houden we daar heel erg aan vast. Dat is ook nodig om jezelf niet te verliezen. Toch evolueren we: als we tien jaar later kijken naar wat we toen hebben neergeschreven, zullen dingen hetzelfde zijn en andere compleet veranderd. Soms is het een nuance, een verbreding, een relativering, een uitbreiding.

Geloof je in jezelf? Dat is de kwestie vertrouwen, geloven in je mogelijkheden, capaciteiten, betrouwbaarheid, integriteit... Geloven in jezelf betekent ook geloven in wat je onderneemt en in je doelen: qua werk, hobby of passie, relatie, woonst...

Geloof je in de ander? Geloof je in mogelijkheden, capaciteiten, bedoelingen, streven van de ander? Geloof blijkt vaak een mengeling van ervaring, overnemen, gokken en durven. Durf je in iets of iemand geloven?

Durf je van iets overtuigd te zijn, ook als je in het verleden hebt ervaren dat je geloof niet altijd uitkomt? Ben je dan verbitterd, ontgoocheld, ongelovig, of durf je opnieuw die uitdaging aan? Geloven in een zaak is het begin van de onderneming: je begint slechts in iets als je erin gelooft. Dat kan een overschatting zijn; dat hoeft niet: het kan ook geloven zijn in een resultaat, zonder dat doel nauwkeurig te omschrijven. Geloof je in bepaalde ondernemingen? Heb je het gemakkelijk om in een zaak te geloven? Kan je helemaal in iets duiken, als je erin gelooft?

Is je geloof irrationeel of is het gebaseerd op reële feiten? Als je naar je verleden kijkt: is dat geloof beloond of beschaamd? Is je manier van geloven in iets, nu anders dan jaren geleden?

Bij geloof denken we vaak aan een godsdienst, maar godsdienst heeft niet het privilege op geloof. Het betekent eenvoudig dat je in dingen gelooft, die andere aanhangers van die godsdienst of overtuiging, ook geloven; je deelt een geloof. Deel jij een geloof? Geloof je echt wat je gelooft? Ben je bewust met wie je dat geloof deelt? Welke verschillen er toch nog opduiken? Respecteer je wat een ander gelooft? Om het even of dat nu godsdienstig is, een onderneming, geloof in iemand, in zichzelf? Steun je de ander in zijn geloof, of breek je die af? Bij je vrienden, je kinderen, je echtgenoot, partner, vennoot?

© Copyright Johan Framhout 2009

Ga naar de andere pagina's via de links in de tekst of met de knoppen bovenaan. Als je jouw bedenkingen wil toevoegen: