banner to homepage of art7d.be

naar startpagina van geschiedenis naar overzicht van geschiedenis schilderkunst voor 1840 schilderkunst 1840-1870 schilderkunst 1870-1880 schilderkunst1880-1890 schilderkunst 1890-1900 schilderkunst 1900-1910 schilderkunst 1910-20 schilderkunst 1920-30 schilderkunst na 1930 schilderkunst in china schilderkunst in japan tijdlijnen van enige schilders elke maand 4 nieuwe afbeeldingen schilderkunst geschidenis van de kleurstoffen
naar de startpagina van art7d.be to English version

Over-stromingen, Geschiedenis van de moderne Schilderkunst

Een chronologische beschouwing hoe divers kunstschilders werkten
tussen het einde van de 18de eeuw
en de tweede wereldoorlog

Met meer dan 1000 werken in grote resolutie, plus Schilderijen van de maand

 • Voorbeschouwing en overzicht
 • De moderne schilderkunst is een periode van talloze stijlen en stromingen. Eigenlijk is dit een kunstmatige indeling van de kunstgeschiedenis: de kunstenaars schilderden in hun eigen stijl, onderling erg verschillend, en dit vaak naast elkaar en tegelijkertijd.

 • Vernieuwingen in de schilderkunst, eind 18de eeuw, en het begin van de 19de eeuw

  In de tijd van de barok en de romantiek leefden succesvolle academische schilders zich uit in hun schetsen en studies. De eerste grensverleggende vernieuwers.

 • Engelse en Franse revoluties in de schilderkunst, 1840 - 1870
 • Rond 1840 kwamen in Engeland en Frankrijk de eerste grote vernieuwers. In Engeland Turner, de neo-gotiek an de pre-raphaëlieten, in Frankrijk de sombere realisten en de luchtige impressionisten.

 • De jaren 1870 - 1880
 • In deze tijd van oorlog, kolonialisme en prostitutie in Frankrijk ontplooiden de impressionisten en symbolisten zich naast de realisten, in Engeland de Pre-Rafaëlieten.

 • De jaren 1880: een kaleidoskoop van stijlen

  Terwijl het impressionisme bekendheid kreeg en ook in andere westerse landen impressionistische schilders startten, begon in Frankrijk het neo-impressionisme in grote toetsen, werkten sommige symbolisten nog revolutionairder, en schilderden de Bretoense nabi's in diverse stijlen.

 • De jaren 1890 - 1900: vooral symbolisme en Jugendstil

  Het toetsenschilderen breidde zich uit, ook naar andere landen, maar toch was het symbolisme de populairste stijlengroep, tot ergernis van kerk en staat. Anderen werkten meer in de Jugendstil en nog anderen maakten de verscheidenheid nog groter.

 • Eerste tien jaar van de 20ste eeuw: opkomst van fauvisme, expressionisme en kubisme, maar nog niet het einde van impressionisme en symbolisme

  De verscheidenheid wordt steeds groter en de indeling in stromingen steeds moeilijker. Symbolisten schilderen met neo-impressionistische toetsen. Sommigen schilderen steeds sneller, in bonte kleuren, heten in Frankrijk fauvisten en in Duitsland expressionisten. Een naïeve schilder slaagde erin tussen de 'grote' te hangen op belangrijke tentoonstellingen.

 • 1910 - 1920: ondanks de wereldoorlog

  Het bewegend beeld veroverde het westen en beïnvloedde de schilderkunst in Frankrijk en Italië. Impressionisten, neo-impressionisten, symbolisten, fauvisten en expressionisten... zij waren er nog steeds, en daarbij kwam het beheerste kubisme op en de abstracte schilderkunst. Maar de eerste wereldoorlog zette een domper op de creativiteit en deed het absurde dadaïsme opkomen in het neutrale Zwitserland.

 • De jaren 1920 - 1930

  Het surrealisme kwam op en overdonderde abstract en kubisme. Zij gebruikten de media en chokeerden met optredens en bijzondere tentoonstellingen. Er waren zowel abstracte (Miro, Sutherland, Witkiewics, Arp, Tanguy), als figuratieve (Dali, Magritte, Picasso) surrealisten, Max Ernst behoort tot de beide.

 • Schilderkunst na 1930

  Of hoe het surrealisme diverse nieuwe stijlen baarde. Met een beschouwing van de verdere toekomst en een overzicht van de belangrijkste stijlen.

 • De Japanse schilderkunst

  Een kort overzicht van de evolutie in de oude Japanse schilderkunst: geen chronologische evolutie van realisme naar expressiever schilderen, noch van figuratiever naar abstracter. Tot slot enige voorbeelden van moderne Chinese schilderkunst.

 • Tijdslijnen
 • Geboorte en overlijden van enige belangrijke westerse in dit werk besproken schilders, naast elkaar geplaatst in een tabel.

 • Schilderij van de Week

  In het kader van de geschiedenis van de moderne schilderkunst, ca. 1800 tot ca. 1950, wordt wekelijks een bijzonder werk getoond, vier per maand. Meestal een minder bekend werk van een bekend meester of een werk van een onbekend meester.

Copyright voor de tekst op alle pagina's van deze Geschiedenis van de Moderne Schilderkunst: Johan Framhout; tekst geschreven in 1990-92; herzien en op het internet geplaatst in 2005.