banner van art7D
naar de startpagina van art7d.be
naar de homepagina van geschiedenis van de moderne schilderkunst
naar de startpagina van virtueel museum
naar de kunst van J.F.
naar de pagina spellen
naar de startpagina van fotografie
naar de startpagina muziek
naar de pagina literatuur van J.F.
naar de startpagina blog
naar de pagina met de CV en de passe-partout van J.F.

Startpagina Art7D.be, Kunstsite

Historisch Schilderij van de week

Wekelijks presenteren we een buitengewoon werk in het kader van de "Geschiedenis van de moderne Schilderkunst". Dit is een schilderij van Mucha

Art7D.be-Geschiedenis van de moderne schilderkunst, schilderij van de week

Bekijk dit werk groter op "Geschiedenis van de moderne Schilderkunst: Schilderij van de Week" Elke week komt hier een schilderij bij dat relevant is voor "Over-Stromingen".

"Over-Stromingen" is een beknopte geschiedenis van de moderne schilderkunst vanaf ongeveer 1800 tot 1950. De verschillende schilders worden per decennium met elkaar vergeleken. Alle belangrijke stromingen komen aan bod. Op die manier wordt aangetoond dat de enige evolutie in de schilderkunst er een is waarin de schilder gewoon zichzelf wil zijn, in zijn eigen stijl wil werken. Met meer dan 1000 illustraties in groot formaat. Deze illustraties worden nog verder aangevuld door de vele werken van "Schilderij van de week". Ga daartoe naar het archief onderaan en klik op de thumbnails.

 

Hedendaags Schilderij van de week

Wekelijks presenteren we een buitengewoon werk uit Virtueel Museum. Voor deze week kozen we uit pagina 81, een werk van Vebjørn Sand

Hedendaags Schilderij van de week


Bekijk dit werk groter op Virtueel Museum pagina 81

"Virtueel Museum" is een verzameling wonderlijke hedendaagse kunst die ons gevoel aanspreekt, figuratief of abstract, en toch origineel. Het is ahw een aanvullend museum, die de andere kunst toont, niet meer te vinden in de Westeuropese musea voor hedendaagse kunst.

 

Schilderij van de week van JF

Schilderij van de week, 3D-kunst van Johan Framhout (link)

Nieuwe werken worden getoond op de blogpagina

 

Foto van de week

Uit de pagina's met foto's van Johan Framhout, Gerda Abts en Jens Van Den Bergh. Dit is Sicilië. (link)

art7d.be, Foto van de week

Fotografie toont de beste foto's van Johan Framhout, Gerda Abts en Jens Van Den Bergh, getrokken in diverse landen, chronologisch op de beginpagina van fotografie. Onderaan bevindt zich de link naar de foto's van België, evenals foto's van "Kunst in België". Nieuw toegevoegde foto's worden op de blogpagina getoond.

 

 

 

Over kleuren

Eerst bekijken we deze ring. Welke naam zou je de kleuren A, B, C en D geven? Zelf zouden we kiezen voor A: warm groen of okergroen, B donker oker of lichtbruin, C roodbruin en D blauwgroen alias turquoise.

Deze kleuren zijn fysisch gezien echter donkergeel (A), donker oranje (B) en donkerrood (C). D is inderdaad blauwgroen maar op onze eigen versie van de kleurcirkel hieronder lijkt het wel lichtblauw! 11 is lichtlauw en ziet er al wat purper uit.

Primaire kleuren zijn 1, 3 en 5. We plaatsten geel bovenaan omdat je van links naar rechts van de koude kleuren in de warme komt. Uiteraard zou alle kleuren moeten verlopen, de indeling in een raam met vlakken dient om een beter inzicht in de kleuren te krijgen. Om 'alle' kleuren te omvatten is een bol vereist, de kleuren 1, 2 en 3 en alle tussenschakeringen bijvoorbeeld in één horizontaal vlak, wit en zwart als de noord- en zuidpool, neutraalgrijs is dan het perfecte midden van de bol. Om praktische reden kozen we alles in één vlak te zetten want een computerscherm is doorgaans nog steeds tweedimensioneel. De buitenste kring toont de kleuren van de hoofdkring vermengd met grijs.

Ons brein ervaart kleuren niet op een objectieve wijze. De hier gekozen drie primaire kleuren 1, 3 en 5 zijn de felste kleuren van de computer en worden de RGB-kleuren genoemd (ook het groen en het violet zijn RGB-kleuren). Het blauw (5) geeft een vrij donkere indruk. In de verven wordt dit middenblauw genoemd. Hoewel de kleur links het midden is tussen middenblauw (5) en felgroen(6) komt die als lichtblauw over. De 3 basiskleuren vormen fysisch gezien alle andere kleuren, inkluis wit en zwart. Bij licht is wit het totaal van de drie basiskleuren, zwart het onbreken van alle kleur. Bij licht zijn de drie basiskleuren echter groen, rood en blauw. Indien je deze kleurcirkel uitprint, wordt alles geprint met drie kleuren: geel (1), violet (4) en blauw (5). De kleurstof van het violet is magenta, uw printer vormt rood (3) door het magenta te mengen met geel. Bij goede printers is er vaak een extra zwart pigment, omdat het mengen van de drie hoofdkleuren tot zwart niet helemaal perfect is. Als je de modus overzet van RGB naar CMYK, zal je printer ook het zwarte pigment gebruiken. Wit is er al helemaal niet, je ziet de kleur van je papier en dat wit is uiteraard niet uitgesproken. Bij verven is er dan ook witte kleur die het wit van het papier of van het gesso (op het canvas) overstijgt. Hier op je scherm is er evenmin wit in 25, dat is lichtgrijs. Indien het scherm wit zou tonen, zou het licht van je scherm recht in je ogen schijnen. De kleurtoon verschilt enigszins tussen computers, het hangt af van de lichtbron in je scherm en je instelling van de helderheid.

Kunstenaarsverf kan zeer intense kleuren tonen die je niet kan bekomen op het scherm, ook ervaar je dat niet altijd zo. Kleuren op scherm geven bij vermenging wel het verwachte resultaat. Verfstoffen geven bij vermenging niet altijd het theoretische resultaat. Als je intens blauw vermengt met fel rood bekom je toch geen stralend violet. Daarvoor kies je beter een diep violet pigment.

Op deze kleurcirkel is kleur 13 duidelijk donkergeel. Dat komt omdat de felle kleuren er net naast staan. De A in de afbeelding bovenaan is identiek aan 13. Op de illustratie ervaren we B als bruin, hoewel het identiek is aan 14. In tegenstelling tot oranje, rood, bruin en violet hebben de lichte of donkere toon van blauw en groen geen aparte naam, we noemen ze lichtblauw en donkerblauw, lichtgroen of donkergroen. Rood met wit noemen we echter rose, lichtviolet heet lila. De term lichtrood duidt meer op oranjerood in de cirkel, niet op rose en in de verf is donkergeel de naam voor het meest gele oranje. Als je RGB-blauw licht maakt, neigt de kleur meer naar purper, groenblauw is beter te herkennen in de donkere variant (tussen 17 en 18) dan in de hoofdcirkel.

Namen als indigo, karmijn, vermiljoen, purper, ultramarijn, zijn geen kleurennamen, maar kleurstofnamen. Zij worden tegenwoordig ook als kleurennaam gebruikt, en duiden op een welbepaalde toon: indigo is zeer donker blauw, vermiljoen gaat ietwat naar oranje, karmijn naar violet. Purper is dat blauwe violet van de purperslak en ultramarijn is lapis lazuli-kleur.

Voor de constructie van de kleurcirkel kozen we tinten zoals aangegeven in Photoshop.

De aangeduide kleur rechtsboven is RGB-geel. Het midden van de rechterzijde is de kleur A of 13. De respectievelijke kleur in de buitenste, onscherpe ring is het preciese midden van het vierkantje. De binnencirkel toont een toon aan de bovenrand op één derde van de witte hoek.

Een vierkant is niet de meest correcte voorstelling (maar wel heel praktisch), sommige pixels herhalen zich, de beide onderste hoekjes bijvoorbeeld hebben een identieke zwarte kleur. Een correcte vorm is een taartstuk, hier met het felle geel als middelpunt van de cirkel. Painter gebruikt een driehoek, een juistere voorstelling.

Kleurkiezen in het programma Corel Painter

Elk merk van kunstenaarsverf presenteert zijn kleurenkaart op internet. Deze kleuren kunnen wij echter niet zien, omdat zij getranformeerd zijn in de drie basiskleuren. Ook de gedrukte kleurenkaarten zijn niet goed, ofschoon sommige merken die kaart met zeven basiskleuren laten drukken. Om de werkelijke kleur te zien moet je in de winkel op de kaart kijken, met de werkelijke verf op strookjes schilderdoek.

Alle verffabrieken kiezen zelf een naam voor hun kleuren, die gebruikte naam is bijgevolg soms heel misleidend. Elk merk kunstenaarsverf dat zichzelf ernstig neemt evenals de schilders die het gebruiken, geeft het nummer op van het gebruikte pigment. Die nummers kunnen nagegaan worden op de site van kleurstoffennummers, de kleurenindex van artiscreation.com. Je kan op elk pigment klikken om de samenstelling of fabricage te zien en de ASTM-lichtechtheid.

Welke pigmenten zijn betrouwbaarder? Jaren geleden kon je stellen dat de anorganische eeuwen meegingen, terwijl de organische vluchtiger zijn. Daarom werden organische kleuren veel minder gebruikt door de beste schilders. Veel heiligen op oude fresco's hebben nu olijfgroene gezichten omdat de roze tinten verdwenen zijn en de onderschildering met groene klei gebleven. Toch gaat het Zuidamerikaanse mayablauw, gemaakt van indigo en een soort klei, al 6000 jaar mee! Indigo werd bekomen uit planten tot 1870. Karmijn, afkomstig van het vrouwelijk insect Coccus cacti, is in goede staat gebleven sinds de gotiek, soms ietwat bruin geworden. Alizarine crimson was een plantenaftreksel en blijkt niet zo bestendig. Tegenwoordig is Alizarine crimson namaak door middel van een derde branche pigmenten, de petrochemische groep. Het wordt officieel bij organisch ingedeeld, in feite is het eerder 'organisch, verwerkt tot anorganisch'. Hun lichtechtheid variëert, vaak cat. I, het hoogste, maar soms ook II of erger. Anorganische pigmenten waren oorspronkelijk ontgonnen, later werden pigmenten ook chemisch gemaakt, zoals viridian (chroomgroen), ijzeroxides, Pruisisch blauw, nog later ook de cadmium- en kobaltkleuren. Het was niet altijd een verbetering wanneer bekende merken hun cadmium- en kobaltkleurstoffen vervingen door petrochemische. Vaak hebben zij nog steeds hun oude benaming, maar bij controle van de kleurstoffennummers blijkt dat hun samenstelling veranderd is.

Enige voorbeelden. In Mussini-olieverf zijn cadmiumgeel en -rood nog steeds cadmium, kobaltviolet en -blauw zijn nog steeds kobalt. Cadmiumgroen licht en donker zijn van de lijst verdwenen, het was een mengsel van cadmiumgeel met chroomgroen (of phtalogroen, de petrochemische kleur). Hun caeruleumblauw of hemelsblauw is nog steeds kobalttinoxide, het meest betrouwbare blauw. Het mangaancaeruleumblauw is echter veranderd in zink-phtalocyanineblauw. Kobaltgroen is een onvervangbaar pigment en staat bij de beste merken nog steeds op de kaart.

Pruissischblauw is tegenwoordig vaak een petrochemische vervanging, evenals het Napelsgeel. Het oorspronkelijke Napelsgeel was loodantimoon. Algemeen is geweten dat cadmium- en kobaltkleuren toxisch zijn, wat inhoudt dat je ze niet mag opeten. Evenmin aanbevolen voor body-paint. Maar in kunstenaarsverf zijn ze onmisbaar. Zij zijn altijd cat. I lichtechtheid, zeer dekkend en als onderlaag staan zij op de tweede plaats na mineralen en lood. Petrochemische pigmenten zijn Cat I, II of III en geheel of gedeeltelijk transparant. Een mooi rood kan bekomen worden door een glasislaag van quinacidronerood, cat . I, op een onderlaag van bruin ijzeroxide, maar die kleur is niet hetzelfde perfecte rood van cadmium (alizarine-crimson-imitatie is een arylamide, dat is cat. II). Lood, kobalt en cadmium zijn in beperkte concentratie natuurlijke stoffen, de petrochemische kleuren zijn milieuvervuilend.

Het merk Rublev verkoopt nog steeds vele antieke pigmenten, hoewel synthetisch ijzeroxide dezelfde lichtechtheid heeft als het gedolven mineraal. Petrochemische kleuren zijn niet enkel een vervanging maar vormen ook nieuwe kleuren zoals phtaloblauw en phtalogroen, onvervangbaar en van cat. I. Rublev blijft terecht loodwit verkopen, in schoonheid niet vergelijkbaar met titaan- of zinkwit, die milieuvervuilend zijn. Loodwit is veel sterker als onderlaag. Zinkwit verglaast met de jaren en springt vaak van het doek in scherven uiteen.

Beperkte afbeelding van de kleurenkaart van de Winsor&Newton wateroplosbare olieverf. Het aantal kleuren is beperkt, maar deze verf maakt het overbodig om terpentijn te gebruiken. De cadmium- en kobaltkleuren zijn aanwezig, steeds gevolgd door een 'hue', dat simpelweg de petrochemische vervanging betekent. Kobaltgroen ontbreekt.

 

Nieuwe video, Gerda Abts speelt Partita IV van Filippo Sauli op barokmandoline (link)

barokmandoline, bouwer Alfred Woll

 

Concert

9 november 2018, 20 u

Koninklijk conservatorium Antwerpen

zie concertkalender op gevoeligesnaar.be

 

Op deze site

- Geschiedenis van de moderne schilderkunst, 'Over-stromingen', met meer dan duizend illustraties. Aanvullend is er vier maal per maand een 'Schilderij van de week'.

- Virtueel Museum, meer dan honderd pagina's met hedendaagse schilderijen, zeer mooi en vrij van geweld.

- Schilderijen van Johan Framhout, zowel abstract als figuratief

- Spellen: het klassieke schaakspel en diverse varianten op het schaakspel, origineel

- Fotografie, foto's van Jens Van Den Bergh, Gerda Abts en Johan Framhout. Onderaan is er ook België, bloemen in close-up en fotografie van 'Kunst in België' (meestal sculpturen). Tenslotte oude foto's van België uit 1920 uit eigen verzameling.

- Muziek toont een paar gezamelijke projecten van Gerda Abts en Johan Framhout. Daarnaast verwijzen we door naar de site van Gerda Abts en de mandoline, 'Gevoelige Snaar'.

- Op de pagina blog staan chronologisch de nieuwe toevoegingen van Jens Van Den Bergh, Gerda Abts en Johan Framhout

- CV Johan Framhout

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
link to twitter link to facebook link to msn link to google plus link to stumble upon link to pinterest link to tumblr

 

Op deze site:

Literatuur

De pagina romans toont de twee romans geschreven door Johan Framhout en gepubliceerd bij Yanga. Te verkrijgen in paperback. Van de eerste roman is de volledige e-pub-versie gratis te downloaden vanaf deze pagina romans. Lees er de korte inhoud.

cover novel 1 cover novel 2

Nieuw: de beste varianten
voor gewoon schaakspel

Zie pagina Schaken4

Toegepaste kunst: illustraties in de site
"Spiegelingen, zoektocht in jezelf", een psychologische site, die onderdeel is van deze site en te bereiken via de toegepaste kunst of via deze link.

 

Verf in de renaissance: van vermalen edelstenen en rode luizen tot gele pis en schijtgeel

Als je voor Van Eyck's meesterwerk 'Het lam Gods' staat ben je verblufd dat dit werk nog steeds schitterende kleuren toont. Dat komt door de stijl, de techniek en de kleurstoffen. Toch was het aanbod van zeer duurzame kleurstoffen toen lang niet zo groot als tegenwoordig. We overlopen kort enige pigmenten die de beste kunstschilders in de renaissance gebruikten.

  • De duurste kleurstof was het ultramarijn, vermalen Afghaanse lapis-lazuli. Als een opdrachtgever deze kleur in het werk wou, werd op voorhand in het contract de meerprijs bepaald. Tegenwoordig wordt ultramarijn synthetisch gemaakt, het heeft dezelfde bestanddelen. Toch schittert de natuurlijke nog méér door zijn kristalstructuur.

  • Een betaalbaarder en meer gebruikt blauw was het azurietblauw, een gedolven kopercarbonaat. Dit blauw werd in meerdere dunne lagen op elkaar aangebracht. Een prachtig blauw werd bekomen door meerdere lagen azurietblauw en bovenop één laag ultramarijn. In de 17de eeuw werd ook het vermalen blauwe kobaltglas (Eng. smalt) populair. Eerder gebruikte Dirk Bouts dit reeds.

  • Een basisregel voor overleven is 'wat leeft, sterft'. Daarom zijn de minerale verven het duurzaamst. Toch zijn er nu nog schilderijen met stralend gebleven organische tinten uit de renaissance, zoals het karmijnrood of cochenillerood, gehaald uit het bloed en de eieren van de vrouwelijke schildluis, levend op schijfcactussen in Mexico. (Het wordt nog steeds gekweekt en geproduceerd in Mexico en India.)

  • Als rood pigment werden ook meekrapwortelextract (alizarine crimson), kermes en cochinille als opperlaag aangebracht bovenop het beter te verkrijgen vermiljoenrood. Vermiljoen en meekrap werden door de kruisvaarders meegebracht uit het Oosten in de 12de eeuw. Kermes is van een ander schildinsect, de Kermes vermilio. Het naar oranje neigende vermiljoenrood was gedolven kwiksulfiet, voornamelijk uit Spaanse mijnen (een zeer giftig rood, nu vervangen door cadmiumrood). Onderlagen van vermiljoen verhinderen tevens het verdonkeren van een bovenlaag met chochinille, meekrap of kermes, samen vormen zij een briljant rood.

  • Groene aarde was een veel gebruikt groen, gedolven in mijnen van de streek rond Verona. Reeds in de middeleeuwen was het erg in trek, bijvoorbeeld als onderlaagschilderen van gezichten (het bovenste rose is tegenwoordig grotendeels verdwenen en de personages slaan nogal groen uit...). Het is een grijzige kleurstof, met variatie al naargelang de vindplaats, van blauwig tot olijfgroen. Vermeer mengde groene aarde vaak met loodwit of kwik-loodgeel.

  • Door koperzouten op te lossen uit Venetiaanse terpentijn werd koperhars gewonnen, voor een jade-achtig glazuur. Een mooi olijfgroen werd bijvoorbeeld bekomen door een grondlaag (imprimatura) van loodwit, daarop een mengsel van loodwit, lood-tingeel en verdigris, tenslotte een deklaag van dit koperhars.

  • In de 15de en 16de eeuw werd malachiet populair, ofschoon al gebruikt in Oudegyptische graftombes, een meer blauwig groen. Nog meer blauwig was het verdigris, koperazijnzuur, een zeer giftige kleurstof. Vaak gebruikt in een mengsel met loodwit, of als glazuur bovenop loodwit, lood-tingeel en koperhars. Veridian (transparante chroomoxyde) werd pas uitgevonden in 1859 en was niet giftig. Smaragdgroen, wel giftig, was beschikbaar vanaf 1814 en was zelfs populair bij behangpapaier, met dodelijke gevolgen.

  • Uit de middeleeuwen dateerden het Napelsgeel en het okergeel. Okergeel werd gebruikt voor vleestoon in vermenging met meekrap (Eng. madder) of vermiljoen, vaak gemengd met loodwit. Een zacht en puur geel was het giftige lood-tingeel, als deklaag bovenop oker bijvoorbeeld, gebruikt van de 13de tot de 18de eeuw. Indisch geel is een oranjegeel wat werd gewonnen uit de pis van Indische koeien die mangobladeren aten, gebruikt in de Europese schilderkunst van de 15de tot de 19de eeuw. Een merkwaardig geel dat Vermeer bijvoorbeeld gebruikte in de 17de eeuw was het organische schijtgeel, een mengsel van gedroogde planten, bessen en houtsoorten, verschillend van ingrediënten naargelang de producent.

bronnen: webexhibits.org/pigments/intro/renaissance
essentialvermeer.com/palette/rare
naturalpigments.com/art-supply-education/caravaggio-baroque-color-palette

Digitaal schilderen of niet, louter een materiaalkeuze

Je kan kiezen voor schilderen met olieverf, aquarel, pastel, acrylverf, borstels, paletmes, elektrisch pistool... of de tekenstift op elektronische plaat. Er blijft een onbegrijpelijke kloof tussen kunstenaars die deze laatste techniek toepassen en zij die de andere prefereren. Bij tentoonstellingen weert de ene groep de andere. Dat onbegrip is gestoeld op vooroordelen.

Je kan vast in je buurt een snelcursus volgen: hoe de foto van je favoriet landschapje overschilderen. Dat kan een begin zijn, maar dat is niet de kunst van digitaal schilderen. Digitale kunstenaars noemen het werken met verf dan weer traditioneel, een eufemisme voor ouderwets. Ook dat is onzin, traditioneel wil zeggen dat je in een oude stijl werkt. Je kan ook traditioneel zijn in verftechniek en tegelijk heel origineel in je eigen stijl. Schilderen met olieverf is nog steeds heel populair bij kunstenaars, onafhankelijk van hun uiteenlopende stijlen.

Digitaal schilderen gebeurt met een elektronische stift op een drukgevoelig tablet, je ziet het resulaat simultaan op je computerscherm. Denk niet dat het gemakkelijker is dan met verf, iets moois maken in met alle mediums een blijvende uitdaging. De kunst van mooi digitaal schilderen is meer te gommen dan te schilderen, telkens opnieuw. Basis zijn de zogenaamde 'borstels', totaal verschillend van de materiële borstels. Zij hebben bijvoorbeeld de moeilijke eigenschap dat een en dezelfde borstel helemaal verschillend is als je die in een andere grootte gebruikt. Ook je transparantie dien je telkens aan te passen als je een andere kleurtoon kiest. Er zijn honderden van die borstels en je kan er zelf bijmaken. Elke borstel kan dan nog op talrijke manieren veranderd worden.

Er zijn ook programma's die het gewone schilderen nabootsen, zoals diverse diktes 'impasto' of zelfs je borstel een aantal keren in virtueel water doppen voor je 'aquarel'. Dat lijkt me volkomen zinloos. Digitaal schilderen is een volwaardig medium met eigen technieken, eigen virtuositeit en professionaliteit, wat we niet moeten verlagen tot nabootsingen.

Digitaal schilderen heeft nog andere mogelijkheden buiten met de vrije hand op de Wacom. Je kan 3D construeren, of vertrekken van vormen, vervormen, allerlei filters gebruiken, fractalkunst maken... De term digitaal schilderen wordt doorgaans gebruikt voor het werken met de vrije hand. Vaak vertrekken de kunstenaars louter van hun schets als onderlaag, of een eigen 3d-constructie of eigen foto. Snippers van foto's kunnen ondersteunend worden gebruikt (met de kloonborstel), zijn achteraf niet meer herkenbaar (matte-painting). Overigens gebruikten kunstschilders foto's als hulp sinds het prille begin van de fotografie! Portretschilderen bijvoorbeeld is veel minder tijdrovend voor het model, als de schilder ook foto's neemt. Maar enkel met de foto's kan je niet hetzelfde reslutaat bekomen. Maak je geen illusies, ook als je een goed 3D-kunstenaar wil zijn, dien je eerst te kunnen tekenen en schilderen.

Er zijn grote voordelen aan digitaal schilderen. Je stapelt geen voorraad onverkochte of onafgewerkte werken op. In vergelijking met tastbare verven spaar je de tijd uit van klaarzetten en opkuis. Dat voordeel wordt echter overgecompenseerd door de tijd die je spendeert in computerkennis en programma's. Denk ook niet dat het goedkoper is, digitaal schilderen is de allerduurste verf: je computer, aandrijfprogramma's, grafische programma's, updates... een neverending story. Je voorkomt een grote stock door digitaal opslaan, maar als je iets aan je muren wilt, zal je duurzaam moeten printen! Je hebt ook niet het plezier in materie te roeren en het effect is niet hetzelfde. Op je computerscherm is geen reliëf, geen glans, geen iriserend effect. Je computerscherm tovert oneindig veel kleuren, en is sterk in clair-obscur. Maar de intensiteit van bepaalde kleuren bij hoge-kwaliteit-verfstoffen is niet op een scherm mogelijk, zelfs niet te printen achteraf.

Tenslotte nog iets over mengen. Bij digitaal schilderen en enigszins ook bij aquarel is kleurmengen logisch, zuiver geel over zuiver blauw geeft groen, bij kleurstoffen hangt het resultaat af welk pigment je gebruikt. Als je in olieverf blauw en rood mengt, bekom je een vaal violet. Daarom is het belangrijk ook een tube mooi violet te hebben, maar soms komt een vaal violet beter uit op je schilderij! Maar er worden ook tubes verkocht met verf die je zelf kan mengen. Cadmiumgroen is cadmiumgeel met kobaltblauw, koningsblauw is ultramarijn met titaanwit. Je kan met olieverf, acrylverf, pastel en digitaal schilderen ook in kleurlagen werken, die door transparantie zich vermengen tot een kleur die je niet kan verkrijgen door mengen. Bij aquarel kan je met behulp van lagen ook dekkend schilderen. De traditionele of academische aquareltechniek met lucide toetsen is lang niet de enige techniek!

Johan Framhout, 21 november 2017