banner van art7D
naar de startpagina van art7d.be
naar de homepagina van geschiedenis van de moderne schilderkunst
naar de startpagina van virtueel museum
naar de kunst van J.F.
naar de pagina spellen
naar de startpagina van fotografie
naar de startpagina muziek
naar de pagina literatuur van J.F.
naar de startpagina blog
naar de pagina met de CV en de passe-partout van J.F.

Startpagina Art7D.be, Kunstsite

Historisch Schilderij van de week

Wekelijks presenteren we een buitengewoon werk in het kader van de "Geschiedenis van de moderne Schilderkunst". Dit is een werk van Archibald Wakley

Art7D.be-Geschiedenis van de moderne schilderkunst, schilderij van de week

Bekijk dit werk groter op "Geschiedenis van de moderne Schilderkunst: Schilderij van de Week" Elke week komt hier een schilderij bij dat relevant is voor "Over-Stromingen".

"Over-Stromingen" is een beknopte geschiedenis van de moderne schilderkunst vanaf ongeveer 1800 tot 1950. De verschillende schilders worden per decennium met elkaar vergeleken. Alle belangrijke stromingen komen aan bod. Op die manier wordt aangetoond dat de enige evolutie in de schilderkunst er een is waarin de schilder gewoon zichzelf wil zijn, in zijn eigen stijl wil werken. Met meer dan 1000 illustraties in groot formaat. Deze illustraties worden nog verder aangevuld door de vele werken van "Schilderij van de week". Ga daartoe naar het archief onderaan en klik op de thumbnails.

 

Hedendaags Schilderij van de week

Wekelijks presenteren we een buitengewoon werk uit Virtueel Museum. Voor deze week kozen we uit pagina 108, een werk van Lui Liu

Art7D.be-Virtual Museum, Painting of the week


Bekijk dit werk groter op Virtueel Museum pagina 108

"Virtueel Museum" is een verzameling wonderlijke hedendaagse kunst die ons gevoel aanspreekt, figuratief of abstract, en toch origineel. Het is ahw een aanvullend museum, die de andere kunst toont, niet meer te vinden in de Westeuropese musea voor hedendaagse kunst.

 

Schilderij van de week van JF

Schilderij van de week van Johan Framhout (link)

Nieuwe werken worden getoond op de blogpagina

 

Foto van de week

Foto (Johan Framhout) van een barokmandoline, bouwer Alfred Wohl 2017

art7d.be, Foto van de week

Fotografie toont de beste foto's van Johan Framhout, Gerda Abts en Jens Van Den Bergh, getrokken in diverse landen, chronologisch op de beginpagina van fotografie. Onderaan bevindt zich de link naar de foto's van België. Daarbij behoren ook de foto's van "Kunst in België": fotografie van sculpturen. Nieuw toegevoegde foto's worden op de blogpagina getoond.

 

 

 

 

 

Op deze site

- Geschiedenis van de moderne schilderkunst, 'Over-stromingen', met meer dan duizend illustraties. Aanvullend is er vier maal per maand een 'Schilderij van de week'.

- Virtueel Museum, meer dan honderd pagina's met hedendaagse schilderijen, zeer mooi en vrij van geweld.

- Schilderijen van Johan Framhout, zowel abstract als figuratief

- Spellen: het klassieke schaakspel en diverse varianten op het schaakspel, origineel

- Fotografie, foto's van Jens Van Den Bergh, Gerda Abts en Johan Framhout. Onderaan is er ook België, bloemen in close-up en fotografie van 'Kunst in België' (meestal sculpturen). Tenslotte oude foto's van België uit 1920 uit eigen verzameling.

- Muziek toont een paar gezamelijke projecten van Gerda Abts en Johan Framhout. Daarnaast verwijzen we door naar de site van Gerda Abts en de mandoline, 'Gevoelige Snaar'.

- Op de pagina blog staan chronologisch de nieuwe toevoegingen van Jens Van Den Bergh, Gerda Abts en Johan Framhout

- CV Johan Framhout

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
link to twitter link to facebook link to msn link to google plus link to stumble upon link to pinterest link to tumblr

 

Op deze site:

Literatuur

De pagina romans toont de twee romans geschreven door Johan Framhout en gepubliceerd bij Yanga. Te verkrijgen in paperback. Van de eerste roman is de volledige e-pub-versie gratis te downloaden vanaf deze pagina romans. Lees er de korte inhoud.

cover novel 1 cover novel 2

Nieuw spel: paradijsschaak

Zie pagina Schaken2

 

Toegepaste kunst: illustraties in de site
"Spiegelingen, zoektocht in jezelf", een psychologische site, die onderdeel is van deze site en te bereiken via de toegepaste kunst of via deze link.

 

Uit de reeks 'Ludieke mijmerijen'

Het ijsb(r)ekertje...

...en ja, voor de bouw van een huis in België kan het een en ander argument worden aangebracht. Is het niet zo, dat, als je alles toelaat, er een chaotische combinatie verschijnt van de meest uiteenliggende exotismes, een uitbarsting van creatieve chaos, een hysterische en derhalve tomeloze wedstrijd voor baanbrekende vernieuwing? Pleit dat niet voor de schrijnende noodzaak voor onze wetgeving aangaande nieuwbouw, het opleggen van de nodige normen en minimale vereisten, zodat de nodige banaliteit en lelijkheid worden verzekerd en alle creatieve uitspattingen aan banden gelegd? Een waarborg voor een minimale eenvormigheid, een overeenkomst in het vertrouwde, gevoelloze en ordinaire om een bont allegaartje te voorkomen?

Uiteraard vallen de middeleeuwse en barokke gevels uit het centrum van onze Vlaamse steden hier bijzonder uit de toon. Indien iemand het in zijn hoofd zou halen een dergelijk huis nieuw te bouwen, hij weze gewaarschuwd: er zal hem een fikse boete worden aangerekend! Bovendien dreig je de woede op de hals te halen van de federale zowel als gewestelijke overheid, alsmede die van de gemeente waar je bouwt. Voor de werkelijk historische gebouwen wordt er uiteraard het een en ander door de vingers gezien, al die beeldekens op de voorgevel, die wildheid en originaliteit van vormen, elke gevel totaal anders, vensters in alle maten en vormen, hout en diverse stenen dooreen, jazelfs een varkentje torend boven de kantelen... Hoe zou iemand in godsnaam bouwnormen kunnen omzetten in notulen om een dergelijk allegaartje te beschrijven en aan banden te leggen? Maar ja, dat komt uit die gekke tijden, we weten hoe excentriek de welgestelde lui in die tijd waren, die middeleeuwertjes, daar kunnen we geen voorbeeld aan nemen.

Vóór mij staat een leeg plastiek ijsbekertje als stille getuige van onze tijd. Je mag elk kind opdracht geven om een ontwerp te maken voor de mal waaraan dit plastiekje haar vorm dankt, ik weet zeker dat er altijd enige schoonheid overblijft in de contouren, de 'sweep profile' van dit nederig wegwerpcontainertje, waar onze hedendaagse wereld zo overvoedig van is voorzien...

Maar dit dingetje hier is werkelijk ongelofelijk. Zodanig vernuftig uitgekiend dat het een aanfluiting is voor ieders gevoel van verhoudingen, de volledige vermijding van die zo gevreesde en al te gemakkelijk te creëren harmonie. Natuurlijk is dat belachelijk kleine voetje heel onpraktisch, het bevordert het omvallen van dit werktuig waarvan iedereen verwacht dat het zo goed mogelijk probeert rechtop te blijven staan, teneinde zijn zo begeerde inhoud niet te verliezen. Maar als het voetje groter was, kwam het ongetwijfeld in harmonie met de zich daarboven bevindende bekerinhoud en dat dient uiteraard ten stelligste vermeden te worden. Dit vereist enige opoffering, is het niet?

Over het bovendeel gesproken, de curve is werkelijk baanbrekend. Je moet het maar kunnen een eenvoudige ronding zo lomp en plomp te maken, zo bizar en onlogisch, een ware ode aan de lelijkheid. Wat een genialiteit! Wat je wel mist zijn een aantal blutsen en bulten, maar die zijn uiteraard uitgesloten aangezien dit een onverantwoorde meerkost zou betekenen van dit nederige consumentenprodukt - een simpel ijsbekertje. Die assymetrie zou het produkt hopeloos uit de markt prijzen, in deze tijd van strijd om het goedkoopste voedselproduct aan de hoogst mogelijke prijs teneinde exuberante bonussen te kunnen betalen aan...

Stop! We wijken af van ons onderwerp. Dit bekertje, hoe gewoontjes ook, past volledig in het beleid van onze cultuurministers en -détachees, in het bestuur van onze onversaagde musea voor hedendaagse kunst, steeds onvermoeid op zoek naar de meest onverwachte vernieuwing, mits het maar aan de minimale normen voldoet van afstotelijkheid en gefundeerde walging, met het vereiste chockerend effect. Steeds met een menslievende boodschap uiteraard, voor het geval de nieuwsberichten op onze media de toeschouwer niet voldoende bewust zouden maken van de donkere kanten van het verschijnsel mens. Nee, tegen dat niveau van de door onze autoriteiten uitverkoren en gepredikte hedendaagse kunst kan dit simpele plastiek bekertje niet op, al doet het wel zijn uiterste best.

Het ijs is anders best wel lekker, maar ja wie is er nu zo gek om, naast het genieten van zijn ijsje, ook de vorm van het weggooibekertje onder de loupe te nemen? Dergelijke misplaatste opmerkzaamheid hoort niet thuis in de wereld van ons culinair erfgoed. Nochtans heeft het mijn genot niet bedorven, wel integendeel, ook schrijven kan best lekker zijn!

Johan Framhout