banner van art7D
naar de startpagina van art7d.be
naar de homepagina van geschiedenis van de moderne schilderkunst
naar de startpagina van virtueel museum
naar de kunst van J.F.
naar de pagina spellen
naar de startpagina van fotografie
naar de startpagina muziek
naar de pagina literatuur van J.F.
naar de startpagina blog
naar de pagina met de CV en de passe-partout van J.F.

Startpagina Art7D.be, Kunstsite

Historisch Schilderij van de week

Wekelijks presenteren we een buitengewoon werk in het kader van de "Geschiedenis van de moderne Schilderkunst". Dit is een schilderij van Keller

Art7D.be-Geschiedenis van de moderne schilderkunst, schilderij van de week

Bekijk dit werk groter op "Geschiedenis van de moderne Schilderkunst: Schilderij van de Week" Elke week komt hier een schilderij bij dat relevant is voor "Over-Stromingen".

"Over-Stromingen" is een beknopte geschiedenis van de moderne schilderkunst vanaf ongeveer 1800 tot 1950. De verschillende schilders worden per decennium met elkaar vergeleken. Alle belangrijke stromingen komen aan bod. Op die manier wordt aangetoond dat de enige evolutie in de schilderkunst er een is waarin de schilder gewoon zichzelf wil zijn, in zijn eigen stijl wil werken. Met meer dan 1000 illustraties in groot formaat. Deze illustraties worden nog verder aangevuld door de vele werken van "Schilderij van de week". Ga daartoe naar het archief onderaan en klik op de thumbnails.

 

Hedendaags Schilderij van de week

Wekelijks presenteren we een buitengewoon werk uit Virtueel Museum. Voor deze week kozen we uit pagina 81, werk van Titus Lunter

Hedendaags Schilderij van de week


Bekijk dit werk groter op Virtueel Museum pagina 81

"Virtueel Museum" is een verzameling wonderlijke hedendaagse kunst die ons gevoel aanspreekt, figuratief of abstract, en toch origineel. Het is ahw een aanvullend museum, die de andere kunst toont, niet meer te vinden in de Westeuropese musea voor hedendaagse kunst.

 

Schilderij van de week van JF

Schilderij van de week van Johan Framhout (link)

Nieuwe werken worden getoond op de blogpagina

 

Foto van de week

Uit de pagina's met foto's van Johan Framhout, Gerda Abts en Jens Van Den Bergh. Dit is China, Luoyang. (link)

art7d.be, Foto van de week

Fotografie toont de beste foto's van Johan Framhout, Gerda Abts en Jens Van Den Bergh, getrokken in diverse landen, chronologisch op de beginpagina van fotografie. Onderaan bevindt zich de link naar de foto's van België, evenals foto's van "Kunst in België". Nieuw toegevoegde foto's worden op de blogpagina getoond.

 

Artikels

Over kleuren

Kleurmengen met olieverf of acryl

Vier vaak gestelde vragen:

Hoe duurzaam dient een schilderij te zijn?

Welke verf kiezen we?

Olieverf, een onoverkomelijk geurprobleem?

To hue or not to hue?

 

 

Over kleuren

Eerst bekijken we deze ring. Welke naam zou je de kleuren A, B, C en D geven? Zelf zouden we kiezen voor A: warm groen of okergroen, B donker oker of lichtbruin, C roodbruin en D blauwgroen alias turquoise.

Deze kleuren zijn fysisch gezien echter donkergeel (A), donker oranje (B) en donkerrood (C). D is inderdaad blauwgroen maar op onze eigen versie van de kleurcirkel hieronder lijkt het wel lichtblauw! 11 is lichtlauw en ziet er al wat purper uit.

Primaire kleuren zijn 1, 3 en 5. We plaatsten geel bovenaan omdat je van links naar rechts van de koude kleuren in de warme komt. Uiteraard zou alle kleuren moeten verlopen, de indeling in een raam met vlakken dient om een beter inzicht in de kleuren te krijgen. Om 'alle' kleuren te omvatten is een bol vereist, de kleuren 1, 2 en 3 en alle tussenschakeringen bijvoorbeeld in één horizontaal vlak, wit en zwart als de noord- en zuidpool, neutraalgrijs is dan het perfecte midden van de bol. Om praktische reden kozen we alles in één vlak te zetten want een computerscherm is doorgaans nog steeds tweedimensioneel. De buitenste kring toont de kleuren van de hoofdkring vermengd met grijs.

Ons brein ervaart kleuren niet op een objectieve wijze. De hier gekozen drie primaire kleuren 1, 3 en 5 zijn de felste kleuren van de computer en worden de RGB-kleuren genoemd (ook het groen en het violet zijn RGB-kleuren). Het blauw (5) geeft een vrij donkere indruk. In de verven wordt dit middenblauw genoemd. Hoewel de kleur links het midden is tussen middenblauw (5) en felgroen(6) komt die als lichtblauw over. De 3 basiskleuren vormen fysisch gezien alle andere kleuren, inkluis wit en zwart. Bij licht is wit het totaal van de drie basiskleuren, zwart het onbreken van alle kleur. Bij licht zijn de drie basiskleuren echter groen, rood en blauw. Indien je deze kleurcirkel uitprint, wordt alles geprint met drie kleuren: geel (1), violet (4) en blauw (5). De kleurstof van het violet is magenta, uw printer vormt rood (3) door het magenta te mengen met geel. Bij goede printers is er vaak een extra zwart pigment, omdat het mengen van de drie hoofdkleuren tot zwart niet helemaal perfect is. Als je de modus overzet van RGB naar CMYK, zal je printer ook het zwarte pigment gebruiken. Wit is er al helemaal niet, je ziet de kleur van je papier en dat wit is uiteraard niet uitgesproken. Bij verven is er dan ook witte kleur die het wit van het papier of van het gesso (op het canvas) overstijgt. Hier op je scherm is er evenmin wit in 25, dat is lichtgrijs. Indien het scherm wit zou tonen, zou het licht van je scherm recht in je ogen schijnen. De kleurtoon verschilt enigszins tussen computers, het hangt af van de lichtbron in je scherm en je instelling van de helderheid.

Kunstenaarsverf kan zeer intense kleuren tonen die je niet kan bekomen op het scherm, ook ervaar je dat niet altijd zo (meer hieronder in het artikel "Kleurenstudie: olieverf versus computer". Kleuren op scherm geven bij vermenging wel het verwachte resultaat. Verfstoffen geven bij vermenging niet altijd het theoretische resultaat. Als je intens blauw vermengt met fel rood bekom je toch geen stralend violet. Daarvoor kies je beter een diep violet pigment.

Op deze kleurcirkel is kleur 13 duidelijk donkergeel. Dat komt omdat de felle kleuren er net naast staan. De A in de afbeelding bovenaan is identiek aan 13. Op de illustraties ervaren we B als bruin, hoewel het identiek is aan 14. In tegenstelling tot oranje, rood, bruin en violet hebben de lichte of donkere toon van blauw en groen geen aparte naam, we noemen ze lichtblauw of donkerblauw, lichtgroen of donkergroen. Rood met wit noemen we echter rose, lichtviolet heet lila. De term lichtrood duidt meer op oranjerood in de cirkel, niet op rose en in de verf is donkergeel de naam voor het meest gele oranje. Als je RGB-blauw licht maakt, neigt de kleur meer naar purper. Groenblauw is beter te herkennen in de donkere variant (tussen 17 en 18) dan in de hoofdcirkel.

Namen als indigo, karmijn, vermiljoen, purper, ultramarijn, zijn geen kleurennamen, maar kleurstofnamen. Zij worden tegenwoordig ook als kleurennaam gebruikt, en duiden op een welbepaalde toon: indigo is zeer donker blauw, vermiljoen gaat ietwat naar oranje, karmijn naar violet. Purper is dat blauwe violet van de purperslak en ultramarijn is de lapis lazuli-kleur.

Voor de constructie van de kleurcirkel kozen we tinten zoals aangegeven in Photoshop.

De aangeduide kleur rechtsboven is RGB-geel. Het midden van de rechterzijde is de kleur A of 13. De respectievelijke kleur in de buitenste, onscherpe ring van de tweede illustratie is hier het preciese midden van het vierkantje. De binnencirkel is de toon aan de bovenrand op één derde van de witte hoek.

Een vierkant is niet de meest correcte voorstelling (maar wel heel praktisch), sommige pixels herhalen zich, de beide onderste hoekjes bijvoorbeeld hebben een identieke zwarte kleur. Een correcte vorm is een taartstuk, hier met het felle geel als middelpunt van de cirkel. Painter gebruikt een driehoek, een juistere voorstelling.

Kleurkiezen in het programma Corel Painter

Elk merk van kunstenaarsverf presenteert zijn kleurenkaart op internet. Deze kleuren kunnen wij echter niet zien, omdat zij getranformeerd zijn in de drie computer-basiskleuren. Ook de gedrukte kleurenkaarten zijn niet goed, ofschoon sommige merken die kaart met zeven basiskleuren laten drukken. Om de werkelijke kleur te zien moet je in de winkel op de kaart kijken, met de werkelijke verf op strookjes schilderdoek.

Alle verffabrieken kiezen zelf een naam voor hun kleuren, die gebruikte naam is bijgevolg soms heel misleidend. Elk merk kunstenaarsverf dat zichzelf ernstig neemt (evenals de schilders die de verf gebruiken), geeft het nummer op van de gebruikte pigmenten. Die nummers kunnen nagegaan worden op de site van kleurstoffennummers, de kleurenindex van artiscreation.com. Je kan op elk pigment klikken om de samenstelling of fabricage te zien en de ASTM-lichtechtheid.

Welke pigmenten zijn betrouwbaarder? In het verleden kon je stellen dat de anorganische eeuwen meegingen, terwijl de organische vluchtiger zijn, want wat leeft, sterft ook. Daarom werden organische kleuren veel minder gebruikt door de beste schilders. Veel heiligen op oude fresco's hebben nu olijfgroene gezichten omdat de roze tinten verdwenen zijn en de onderschildering met groene klei gebleven. Toch gaat het Zuidamerikaanse mayablauw, gemaakt van indigo en een soort klei, al 6000 jaar mee! Indigo werd bekomen uit planten tot 1870. Karmijn, afkomstig van het vrouwelijk insect Coccus cacti, is in goede staat gebleven sinds de gotiek, soms ietwat bruin geworden. Alizarine crimson was een plantenaftreksel en blijkt niet zo bestendig. Tegenwoordig is Alizarine crimson namaak door middel van een derde branche pigmenten, de petrochemische groep. Het wordt officieel bij organisch ingedeeld. Hun lichtechtheid variëert, soms cat. I, het hoogste, maar regelmatig ook II of erger. Anorganische pigmenten waren oorspronkelijk ontgonnen, later werden pigmenten ook chemisch gemaakt, zoals viridian (chroomgroen), ijzeroxides, Pruisisch blauw, nog later ook de cadmium- en kobaltkleuren. Het is zeker geen verbetering wanneer bekende merken hun cadmium- en kobaltkleurstoffen vervingen door petrochemische. Vaak worden zij onder hun oude benaming verkocht, maar bij controle van de kleurstoffennummers blijkt dat hun samenstelling veranderd is.

Pruissisch blauw is tegenwoordig vaak een petrochemische vervanging, evenals het Napelsgeel. Het oorspronkelijke Napelsgeel was loodantimoon. Algemeen is geweten dat lood-, cadmium- en kobaltkleuren toxisch zijn, wat inhoudt dat je ze niet mag opeten. Evenmin aanbevolen om met de vingers bij te werken, niet eten of drinken tijdens het schilderen. Maar in kunstenaarsverf zijn ze onmisbaar. Kobalts en cadmiums zijn altijd cat. I lichtechtheid, zeer dekkend en als betrouwbare onderlaag staan zij op de tweede plaats na mineralen en lood. De petrochemische pigmenten zijn cat I, II of III en geheel of gedeeltelijk transparant. Een mooi rood kan bekomen worden door een glasislaag van quinacidronerood, cat . I, op een onderlaag van bruin ijzeroxide, maar die kleur is niet hetzelfde perfecte rood van cadmium Alizarine-crimson-imitatie is vaak een arylamide, dat is cat. II. Lood, kobalt en cadmium zijn in beperkte concentratie natuurlijke stoffen, de petrochemische kleuren zijn milieuvervuilend.

Bovendien zijn petrochemische kleuren niet enkel een vervanging maar vormen ook nieuwe kleuren zoals phtaloblauw en phtalogroen, cat. I. Gezien hun dominantie in kleurmengen (vaak ook agressiviteit genoemd) zijn er veel merken die het pigment aanvullen met een massa vulstoffen, die de betroouwbaarheid van de verf aanzienlijk verminderen. Cadmiumrood is een perfect en zeer betrouwbaar rood in diverse tonen, dekkend. We bekijken even de halfdekkende en transparante petrochemische roden van Williamsburgoil. Pyrrole-oranje is cat. I, een uitstekend vermiljoen, beroemde geworden als kleur van de Ferrari-sportwagens. Pyrrole-rood is cat. I in acryl, niet getest in olie of aquarel. Hun 'Permanent crimson' is een anthraquinone, cat I in olie doch III in aq.. Quinacidrone-rood is cat I in olie bij de beste merken, cat. III in aquarel, briljant rood in een dunne laag, violet getint indien dikker. Naphtol-roden zijn nooit beter dan cat II.

Titaniumwit en zinkwit, twee milieuvervuilers, worden tegenwoordig algemeen gebruikt en hebben een uitstekende lichtechtheid. Titaniumwit is vrij betrouwbaar, maar heeft zijn grenzen, alsook een langere droogtijd. Als basislaag is loodwit veel beter. Ook voor kleurmengen is loodwit veel beter omdat de sterkte en hoge dekking van titaniumwit domineert. Merken als Rublev, Williamsburg en Oldholland verkopen nog steeds loodwit, een loodcarbonaat. Loodsulfaat is ooit heel populair geweest onder de naam 'niet-toxisch wit', het kon ook een mengsel zijn van loodsulfaat met andere pigmenten. Rublev biedt diverse vormen van loodwit aan, ook loodsulfiet. Als titaniumwit zijn limieten heeft, is zinkwit een totale ramp. Zinkwit wordt met de jaren glazig en valt in scherven van het doek af. Als olieverf over acryl geschilderd wordt, of acryl-gesso, zou zinkwit nooit gebruikt mogen worden (behalve in de toplaag), noch enige kleur die zinkoxide bevat. Sommige kunstenaarsmerken voegen zinkwit toe aan hun titaanwit.

Kleurmengen met olieverf en acryl

Algemeen principe voor kleurmengen in olie & acryl. Uiteraard kunnen deze pigmenten hier enkel worden gezien in benaderende RGB-kleuren.

mixturing oil colours

Bij olieverf en acryl loopt het kleurmengen niet zoals op de kleurcirkel. Toch kan je de primaire kleuren mengen om tot de secondaire te komen, maar het resultaat is niet zo zuiver. Het beste resultaat bekom je door van elke primaire kleur twee tinten te voorzien. Geel, rood en blauw, de primaire kleuren, zijn hier afbebeeld met twee polen: een citroengeel naast midden cadmiumgeel, rood met oranje tint naast rood met blauwe tint, en blauw dat ietwat groenig is of ietwat rood. Groen, oranje en purper zijn de secundaire kleuren. We nemen groen als voorbeeld. Nummer één is het perfecte, stralend groene pigment. Nummer twee is een mengsel dat je zelf maakt met de aanpalende kleuren in hun geschikte tint. Als je de andere polen neemt (3) dan bekom je een 'vuil' groen, meer grijsbruin.

Mengen kan je op diverse manieren. Je kan laag op laag werken, waarbij de bovenlaag een transparant glacis is of een kleur die met een hardere borstel is uitgewreven. Bij het pointillisme werd de kleur bekomen door diverse kleuren in stippen naast elkaar te plaatsen. Severini gebruikte diverse gekleurde lijntjes naast elkaar. Er is ook nat-in-nat, of mengen op het palet.

Johan Framhout, november 2018

 

Studie van olieverfkleuren

study of colours, painting by Johan Framhout

Schilderij, olieverf op zeshoekig canvas. De zes segmenten werden geschilderd met de hoofdkleuren geel, rood en blauw (1, 3 en 5), met de complementaire kleuren (2, 4 en 6). Elke grote driehoek is onderverdeeld in vier kleinere. Met verschillende pigmenten werden telkens vier tinten geschilderd die niet te ver uiteen liggen, maar toch duidelijk verschillen. Van het schilderij namen we een foto. Het doek werd vervolgens naast het computerscherm gezet en zo goed mogelijk digitaal bijgewerkt om méér te gelijken op het oorspronkelijke schilderij.

Eerst even over het verschil tussen pigmenten en computerscherm. Laat u niet vangen aan een uitspraak als 'dit programma biedt u 5000000 kleuren'. Een computerscherm werkt met drie kleuren licht. Elke tint wordt hiermee gevomd. Een mens is in staat om ongeveer 100000 tinten te onderscheiden. Op internet worden 240 kleurtinten gebruikt. Andere tinten ontstaan door het naast elkaar plaatsen van verschillend gekleurde pixels. De kleurintensiteit van pigmenten kan niet digitaal altijd worden weergegeven. Het duidelijkste voorbeeld zijn wit en zwart. Zwart is als elk licht op uw scherm ontbreekt, maar dan zal uw scherm toch nog het omgevende licht weerkaatsen. Wit is het volledige licht, dat kan niet worden getoond zonder te verblinden. Daarom is wit vervangen door lichtgrijs. Dit zijn fundamentele zaken maar met deze studie konden we zien hoe en hoe ver we het geschilderde werk konden benaderen. De afbeelding bovenaan is de digitaal verbeterde versie, onderaan is de onbewerkte foto met nummers erop. Nu volgen de resultaten van de studie.

Eenzelfde aanpassing voor het volledige schilderij bleek niet mogelijk. De zes grote driehoeken (1 tot 6) kregen een eigen aanpassing (bij blauw was zelfs dit onmogelijk). Daarna dienden alle 24 kleine driehoeken op verschillende manieren te worden aangepast. De gebruikte aanpassingen waren niveau, verzadiging, kleurbalans, kontrast, en zelfs het aanbrengen van een extra laag met intens geel, in de modus 'kleur' gezet, dekking aangepast en tenslotte vermengd met de foto. Het gebruikte materiaal is van hoogste kwaliteit: computer, scherm, grafische kaart en reflexcamera, in ideale daglichtomstandheden. Opvallend was het verschil in niveau dat diende aangepast te worden. De geschilderde versie blijft kleurintenser dan de aangepaste versie. Bij het digitaal verhogen van de verzadiging bij geel was duidelijk merkbaar dat dit zijn grens had. Op die grens verdween alle borstelstructuur. Hetzelfde probleem stelde zich bij oranje en rood.

Bij blauw was er geen probleem van intensiteit maar wel van het bekomen van de juiste tint. De juiste tinten konden niet worden bereikt. Groen en violet (6 & 4) bleken in het midden te liggen tussen het intensiteitsprobleem van de warme kleuren (1,2 & 3), en de onbereikbare tinten van blauw (5).

Algemeen valt op dat de digitale versie egaler is dan de oorspronkelijke. De tinten van de kleine driehoeken (a tot d) lijken hier meer op elkaar dan op het canvas het geval was. Borstelstruktuur is hier en daar verminderd. Groen 6c gaf een tegengestelde verandering, de struktuur is hier vermeerderd. Het blauw 6c bleek het minst weer te geven (authentiek pruissisch blauw met titaanwit).

study of colours, painting by Johan Framhout, the photo

Johan Framhout, 18 november 2019

 

Vier vaak gestelde vragen

Hoe duurzaam dient een schilderij te zijn?

Hoe lang wil je dat je werk meegaat? Hoe goed dient het zijn uitzicht te bewaren? Ondanks de weggooimaatschappij waarin we leven? De kostprijs van je werk noch je bekendheid bieden garantie op overleven. Hoeveel generaties dient je werk te overleven? Volgen er nog veel generaties voor de mens zichzelf vernietigt? Zoniet, bekommeren die generaties zich dan nog om iets als een schilderij? Zullen er nog muren zijn om er te hangen? Of lanceert de toekomstige mens kwantumcomputers die zelf en masse de mooiste schilderijen kunnen creëren met een soort digitaal plasma dat elke kleur kan aannemen en zelfs vorm?

Langs de andere kant is het een bittere ervaring als je iets hebt geschilderd waaraan je gehecht raakt, en je enkel kan toezien hoe het verkleurt of aftakelt. Een mogelijk compromis is dat een schilderij een mensenleven dient mee te gaan. Ben je nog jong, of je verkoopt of schenkt het aan iemand jong, hun leven dient de gegarandeerde levensduur van het werk te zijn. Daarvoor zijn er er heel wat vereisten waaraan niet vaak wordt voldaan.

Vooreerst de ondergrond. Doeken uit de Vlaamse renaissance overleefden niet, wel diegene geschilderd op houten panelen met gelijmde blokjes op de achterzijde. Eerst werd tot zeven lagen loodwit aangebracht. Tegenwoordig is de duurzaamste methode doek plakken op harde houtvezelsoorten, of schilderen op aluminium of koper. In het kader van ons compromis zal een opgespannen katoenen of linnen doek van vereiste kwaliteit het prima doen. Eerst wordt op de stof een lijmlaag aangebracht, die beschermt tegen atmosferische aantasting, gevolgd door lagen gesso. Acrylgesso blijkt prima te zijn, zelfs beter dan het vroegere olieverf-geprepareerd doek. Acryl is elastischer dan olieverf en je werk is optimaal als ondergrond en verflaag meer gelijk zijn. Dus méér dan één laag gesso is beter. Ook de ondergrond met acryl beschilderen (een mat type), en daarover de olieverf. Op één voorwaarde, zinkwit mag niet worden gebruikt (behalve in de toplaag). Bij olieverf boven acryl is zinkwit nog nefaster dan in puur olieverf, ook in mengsels met een klein percentage.

Een andere voorwaarde voor duurzaamheid in olieverf is het fat-over-lean-principe, de lagen dienen meer olie te bevatten naar boven toe. (Dit geldt uiteraard niet voor acryl of waterverf.) Bovendien werk je logischerwijze eerst dekkend, de transparanten aan de oppervlakte. Dat gaat goed samen, want transparante kleuren hebben doorgaans de meeste olie. Pas op hoeveel olie je toevoegt aan de basis- of middenlagen, een paar druppels verlengt drastisch de droogtijd. Als olievervanging wordt ook gebruikt gemaakt van geurloze mediums, met mate te gebruiken. Williamsburg gebruikt bijvoorbeeld wax hiervoor, Rublev oleogel, Velasquez-medium... Mussini voegt ook hars toe aan zijn verven, wat voor- en nadelen heeft. De verf blijft een hogere veerkracht behouden, maar dat impliceert dat het schilderij onderhavig blijft aan luchtvervuiling.

Welke verf kiezen we?

Voor ons duurzaamheidscompromis kiezen we enkel kunstenaarsverf, een merk dat een kleurenkaart toont met de aanwezige kleurstoffen, zodat we de nummers kunnen opzoeken op de lijst van artiscreation. We kiezen kleuren met (ASTM-) lichtechtheid categorie I. Sommige tubes hebben uitstekende pigmenten, maar met plaatselijke ophopingen van de olie. Net dit euvel toont ons de meest duurzame verf. Het kan enkel worden voorkomen door toevoegingen van bindmiddelen en stearaten die de duurzaamheid verminderen. Dus aanprijzingen in de aard van 'zeer goed smeerbaar' of 'boterig' zijn een tegenindicatie.

Er zijn oplossingen voor het probleem. Je kan de overbodige olie opdeppen met een papieren serviet en als het einde van de tube te droog is, voeg je een paar druppels lijnolie toe. Of je kan een palet met lichte glooiingen gebruiken, dergelijke onverwachte olie uit de tube kan met alle andere kleuren op het palet worden gemengd. Na het schilderen de tube rechtopstaand bewaren, de dop naar beneden, waardoor de olie (langzaam) naar boven stijgt.

Academische verf gebruiken om te leren schilderen is geen optie. Die bevat minder pigment, of minder duurzame pigmenten, en veel vulmiddelen. Als je daarna naar goede verf overschakelt, kan je opnieuw beginnen met ervaring opdoen, qua mengen, opaciteit, enz...

Je dient dus te investeren in goede verf maar daar staat tegenover dat je kan beginnen met een klein aantal kleuren. Je kan ze mengen op je palet, nat-in-nat op je doek, laag over laag schilderen, of je maakt je kleur door diverse kleurstippen naast elkaar te plaatsen op het doek zoals de 'neo-impressionisten' het deden, of in kleine kleurstreepjes zoals Segantini, enzovoorts. Hier volgt een basispalet dat je bij veel schilders kan aantreffen:

 1. loodwit of titaniumwit
 2. chroomgeel of cadmiumgeel
 3. gele oker
 4. een oranje oker of een ander oranjebruin (gebrande sienna, Venetiaans rood, Pozzuoli-aarde)
 5. engelsrood
 6. fel cadmiumrood of quinacidronerood (vroeger Alizarin Crimson of vermiljoen)
 7. gebrande omber
 8. ultramarijn
 9. zwart

Bij uitbreiding:

10. authentiek ceruleumblauw
11. sienna natuur
12. omber natuur
13. viridian of phtalo-groen

Olieverf, een onoverkomelijk geurprobleem?

Misschien schilder je in de woonkamer of vind je terpentine en spirits onaangenaam. Dat hoeft je niet te beletten met olieverf te werken. Bij waterverf of digitaal schilderen heb je dit probleem niet, maar dit hoort niet de reden voor iemands keuze te zijn. Digitaal schilderen, olieverf, aquarel, pastel, etsen, drukken, ja zelfs wateroplosbare olieverf, zijn verschillende mediums en hebben eigen hoedanigheid. Je kiest voor de techniek omdat je door dat medium geboeid bent.

Een paar praktische tips voor olieverf zonder storende geuren: gebruik de verf liever puur, leng eventueel aan met lijnolie, gebruik niet teveel en denk aan het principe van meer olie bovenop minder olie. Gebruik diverse borstels, zodat je alles nadien kan uitspoelen. Na het schilderen poets je eerst met een doek. Daarna liefst met natuurlijke terpentijn of kunstenaarsspirit, maar je doet het buiten. Borstels, vod en palet laat je tot 's anderendaags buiten de woonruimte. Een oplossing is ook geurloze minerale spirit die sommige kunstenaarsmerken verkopen, ontdaan van alle schadelijke stoffen.

Het is ook mogelijk te poetsen zonder terpentijn of spirits, met een grote fles olie uit de drogisterij, saffloer-, lijn- of notenolie. Veel olie gebruiken tot alle kleur weg is, daarna de borstels met zeep en water uitspoelen. Wateroplosbare olieverf gebruiken is eveneens een alternatief, het droogt op tot gewone olieverf. Helaas zijn de kleuren zwak omdat er veel vulmiddelen worden toegevoegd, bijgevolgde is de verf altijd iets meer transparant en 'dekkend' is minder dekkend, en niet van de hoogste duurzaamheid. Het aanbod van lichtechte en onvermengde kleuren is hier doorgaans heel laag. De goede kleurstoffen vervangen door petrochemische van mindere categorie is uiteraard geen goede oplossing. Wateroplosbare olieverf is volslagen overbodig.

To hue or not to hue?

De namen die merken geven aan hun kleuren zijn willekeurig en vaak erg verwarrend, vandaar de absolute noodzaak van de officiële nummering. Authentiek napelsgeel bijvoorbeeld is een loodcarbonaat, werd vervolgens vervangen door chroom-titaniumgeel, daarna door rutiel-nikkel-tin-titaniumgeel en is tegenwoordig een petrochemisch mengsel, verschillend van merk tot merk. Alizarine Crimson was een rood & transparant plantenaftreksel met geringe lichtechtheid, nu vervangen door petrochemische kleuren, eveneens met geringe lichtechtheid. Wel heel lichtecht is quinacidronerood, ook echtroze genaamd. De toon is echter niet identiek. Authentieke kleuren worden vaak 'genuine' genoemd, hoewel hiervoor geen strikte garantie is. Vervangingen worden vaak 'hue' genoemd, maar lang niet altijd.

Loodhoudende kunstenaarsverf werd in Europa volledig vervangen, loodwit door titaanwit en zinkwit, napelsgeel en chroomgeel door cadmiumgeel (dat nu ook weer vervangen wordt). Vervangingen bestaan echter niet. Loodwit is en blijft een onvervangbare kleur in de kunstenaarsverf, en voor veel schilders was de 'vervanging' dan ook een grote ontgoocheling. Loodwit of napelsgeel waren bij de oude pigmenten zeker niet de meest giftige, maar er dient mee opgepast te worden. Inname mag niet, je kan beter niet schilderen en snoepen tegelijk. Ben je zeer voorzichtig, dan raak je ze niet met de huid aan. En wie verzekert ons dat alle petrochemische pigmenten niet-toxisch zijn? In elk geval is loodwit milieuvriendelijk. Napelsgeel was oorspronkelijk een gedolven mineraal. Titaanwit, zinkwit en petrochemische kleuren zijn echter vervuilend en bedreigen het oceaanleven, een reden om er zuinig mee te zijn. Ook de kleureigenschappen zijn totaal anders. Titaanwit is zeer dekkend en sterk. Met sterkte bedoelen we de hoeveelheid die je nodig hebt in een mengsel. Loodwit is iets minder fel wit, en de dekkende is minder dekkend dan titaanwit, wat het een totaal andere verf maakt. Kleurmengen met loodwit gaat veel vlotter. Loodwit is nog steeds te koop bij Rublev in Californië. Zij hebben dekkende, halfdekkend en transparante varianten. Loodsulfaat was ooit een hype onder de naam 'non-toxisch wit'. Wereldwijd is overeen gekomen dat lood nog mag in kunstenaarsverf, aan verhoogde prijs. Loodsulfaat is bijvoorbeeld als "Vlaams wit" bij Rublev te krijgen.

Het witte gevaar

Lichtechtheid is niet het enige item dat duurzaamheid bepaalt. Zinkwit, gewild als een transparanter wit, heeft een ravage veroorzaakt in de moderne schilderkunst. Het schilderij 'De God-mens' van Jean Delville is al zoveel maal herschilderd dat het geen molecule van de schilder meer bevat. Zinkwit verglaast en springt in scherven uiteen, een fenomeen dat al kan beginnen drie jaar na het schilderen. Bovendien dringt het zeer fijne pigment door alle andere verf heen, veroorzaakt witzweem of doet figuren wegkwijnen.

Titaanwit is vergeleken met loodwit zeker niet het meest duurzame pigment, maar toch een hele verbetering vergeleken met zinkwit. Titaanwit kan echter op veel manieren gemaakt worden. De enige goede manier is met het rutielprocedee, hetgeen expliciet op de kleurenkaart hoort te worden vermeld. Bij de andere goedkopere procedees treedt fotolumuniscentie op, uv dringt door de verf heen en tast al het omliggende aan, een proces dat al kan plaatsvinden terwijl het schilderij nog in de maak is.

Helaas geldt de verglazing van zinkwit ook bij mengsels, zelfs diegene waarbij de hoeveelheid zinkoxide niet boven 6 % gaat. (Williamsbrug heeft zijn maximale hoeveelheid in mengsels tot 2% teruggebracht.) Veel titaanwit bij kunstenaarsverf is reeds vermengd met het noodlottige zinkwit (wat de produktieprijs drastisch doet dalen), verkocht als zuiver titaanwit.

Petrochemische kleurstoffen domineren de markt

Diverse kleurkaarten van gereputeerde merken bekijkend merken we hoe de petrochemische kleuren de Europese markt grotendeels hebben ingepalmd. Bij diverse gerenommeerde merken kunstenaarsverf is nauwelijks nog verf te vinden zonder hun aanwezigheid. Soms zijn het pure samenstellingen, onder de misleidende benaming van de vroegere pigmenten, zoals Pruissisch blauw, napelsgeel, vermiljoen, emerald... Ook veel mengsels worden verkocht waarvan minimum één kleur petrochemisch is (dit naast de catastrofale aanwezigheid van zinkwit). Hierbij zijn niet alle gebruikte pigmenten van lichtechtheid cat I (zie het lijstje onderaan met een kort overzicht). Bovendien is lichtechtheid van het pigment niet het enige item voor duurzaamheid. Aangezien de petroleumkleuren vaak zeer sterk zijn, wordt dit vaak afgezwakt door weinig pigment in de tube, met veel vulmiddel. Die hoeveelheid vulmiddel is niet zo duurzaam.

We hebben geen bezwaar tegen goede petroleumkleuren. Quinacidronerood of -violet, phtaloblauw of -groen, ze zijn onvervangbaar. De "traditionele" kleuren zijn veel aangenamer om mee te werken en het is niet mogelijk volledig uit te leggen waarom. Er zijn wel een paar duidelijk factoren. Zo zijn bepaalde petrochemische pigmenten heel dominant (Rublev noemt ze agressief). Dat maakt mengen zeer moeilijk, bekom je vaak teveel verf op je palet en kan je moeilijk eenzelfde mengsel herhalen. Ook zijn petrochemische pigmenten steeds transparant. Omwille van deze factoren worden veel mengsels verkocht met dekkende kleuren erbij. Goede schilders kopen liever de pure kleuren en mengen zelf, dan kan je veel meer nuanceren of afwisselen. Het is niet eenvoudig inzicht te krijgen in het mengen van olieverfkleuren, als je mengsels met mengsels gaat mengen ben je helemaal de mist in. De organische petrochemische pigmenten hebben nog een nadeel: je hebt heel wat poetswerk achteraf, palet en borstels zijn nauwelijks proper te krijgen.

Een paar kleurvoorbeelden

We beginnen met groen. We werkten bijvoorbeeld een tijdlang met viridian, daarna met phtalogroen, daarna terug met viridian ("Chromoxidgrün feurig" bij Mussini). Mengen blijkt veel eenvoudiger, al is viridian een iets minder felle kleur. Viridian blijkt heel bruikbaar te zijn bijvoorbeeld bij gebladerte, het phtalogroen enkel bruikbaar als je smaragden schildert (slechts een kleine toets ergens in de steen) of een abstract met ergens een felle toets. Op internet kan je genoeg voorbeelden zien van schilders die ganse landschappen petrochemisch schilderen, schreeuwlelijk. Doffe kleuren kan je doorgaans veel meer gebruiken dan felle. Op het gebied van bruinige groenen zijn kleisoorten zeer dankbaar. Die van Rublev zijn heel intens en mooi van kleur, zij het transparant en zwak tot matig qua sterkte. Ze zijn relatief goedkoop (Rublev-tubes zijn vrij groot, 100 ml, en zij bevatten heel veel pigment)

Voorbeeld 2 is rood. Vermiljoen is nog steeds een onvervangbaar rood, een kwiksulfide. Oorspronkelijk was het een opgegraven mineraal, cinnabar. Het is zeer duur in aankoop en in honderden jaren treedt enige verbruining op. Cadmiumrood is een dankbare vervanging, zeer dekkend. Het is iets minder duur maar nog heel prijzig. Een alternatief kan zijn om met engelsrood te schilderen, dat je kan laten verlopen naar tal van andere aardekleuren, okers, ombers, gedolven zwart, bruinviolet, oranjebruin. Na droging doe je daarbovenop toetsen met quinacidronerood. Beter geen alizarin crimson, het oorspronkelijke kruidenaftreksel. Rublev verzekert dat hun crimson de hoogste lichtecht houdt, indien onvermengd gebruikt als glacis. Hedendaagse hue's zijn evenmin cat I, tenzij een quinacidrone-crimson. Deze tint wijkt helaas een beetje af van het meest intense crimson.

Voorbeeld drie, geel. Napelsgeel is op loodbasis en heel prijzig, oorspronkelijk een gedolven mineraal. Het is een intens en puur lichtgeel en bovendien zeer dankbaar bij mengen. Vervangingen zijn er niet, maar er zijn andere gelen, die een andere manier van werken eisen. Er zijn ook zeer goede dekkende gelen. Vooreerst is er uiteraard cadmiumgeel, zeer lichtecht mits de mengbeperking. Nikkeltitanaat is een klein tikkeltje groenig. Bismuth-vanadium is een vrij intens geel in een lichte en een donkerder variant. Intens geel heb je nodig om een zon te schilderen, of close-ups van gele bloemen. Bij landschappen in het algemeen zal een mooi okergeel veel meer van nut zijn. Als transparante petrochemische kleuren dien je de kleurstoffenlijst na te gaan om cat I te vinden.

Als vierde voorbeeld de zogeheten aardekleuren, ijzeroxides, oorspronkelijk gedolven mineralen. Samen met wit en zwart vormen zij nog steeds de basis van het kleurenpalet voor portretschilders, landschapsschilders tot zelfs abstract. Zij variëren van okergeel en okergroen, over oranjebruin tot roodbruin en zelfs bruinviolet, diverse ombers alsook zwart. Ijzeroxides bestaan zowel in hun natuurlijke staat als gehydrateerd. Rublev heeft heel wat gedolven aardekleuren. Synthetisch nagemaakt zijn ze even betrouwbaar. Gedolven kleurstoffen geven heel wat extra tinten naargelang zij in de grond ook nog enige andere mineralen bevatten. Hoed je voor petrochemische vervanging. De rode of violette aardekleuren zijn niet altijd de mooiste tinten, maar enige glacis kan dat aanpassen. Bovendien zijn ze onvervangbaar voor diverse roze tinten, bijvoorbeeld steenroze. Als je rozen schildert in close-up, kan je iets doen met quinacidronerood in wit, maar de roze tinten van wit met aardekleuren hebben een veel bredere toepassing, zelfs in portretten.

Tabel met enige petrochemische kleuren

NR = not rated bij ASTM, wc = watercolors, o = oil, a = acrylic, py = pigment yellow

Hansa yellow G (arylide y)

py1

II o&a, V-III wc

Benzimidazolone yellow

py154

I

Diarylide yellow FGL

py97

II

Disazo y GR (azo condensation)

py95

II

Irgazin y

py129

I

Monoazo-arylamide

py3

II

Benzimidazolone yellow (disazo)

py155

NR

Arylide yellow 56X

pr242

NR

Azo condensation yellow

py128

I (NR)

Isoindolinone py109 I
Isoindolinone R py110 I
Arylide yellow 5GX py72 I à III (NR)
Nickel azo yellow py150 I
Benzimidazolone Orange H5G po62 I
Indolinone (indolinone) orange po61 I-II (NR)
Pyrazoloneorange po34 II à IV (NR)
Disazo condensation scarlet pr242 NR, vermoed. I

Diketo-Pyrrolo-Pyrrol scarlet

pr255

I, NR in oil

Pyrrole red (Diketopyrrolo pyrrole (DPP) pr254 I in a, NR o&wc, vermoed. I

Naphtol red AS (alizarine)

pr170

II

Carl's crimson (perm pink fl) pr187 II
Naphtol red AS-D (bon arilamyde) pr112 II o&a, III in wc
Naphtol scarlet lake pr188 I o&a, II wc
Anthraquinonered pr177 I in oil, III in wc

Quinacidrone

pr206

I

Quinacidronered

pr209

I, II in wc

Quinacidronered coral (red gamma) pr209 I o&a, II wc

Synthetic alizarin lake

pr83:1

III

Perylene maroon

pr179

I

Pyrrole red rubine

pr264

NR - II

Quinacidroneviolet pv19 I o&a, II wc
Quinacidrone magenta pr122 I o&a, III wc
     

Phthalocyanine green BS

Phthalocyanine green YS

pg7

pg36

I, meeste merken voegen veel vulmiddelen toe om de extreme dominantie van deze kleur te milderen + verbruint + vloeiverbeteraars om granuleren tegen te gaan
Phthalocyanine blue pb15 I in o&a, II in wc - veel vullers om verbruinen tegen te gaan - veel 'surfuctants' & vloeiverbeteraars om granuleren tegen te gaan
Phthalocyanine turquoise pb16 dito
     
     

Een greep uit de bibliografie

 • Sarah Sands, Just paint - Zink oxide, warnings, cautions and best practices. Williamburgoils
 • Golden artist' colors, Solving the solvents, Williamburgoils
 • Sarah Sands, Using oil with acrylics, Williamburgoils
 • George O'Hanlon, Artists Materials - Zinc white, Problems in oil paint, Naturalpigments
 • George O'Hanlon, Artists Materials - Painting for Posterity with Modern Oil Paints, Naturalpigments
 • Professor Frank N. Jones, Just paint - Aspects of longevity of oil and acrylic artist paints, Justpaints
 • Francesca Caterina Izzo, Klaas Jan van den Berg, Henk van Keulen, Barbara Ferriani and Elisabetta Zendr, Modern Oil Paints – Formulations, Organic additives and degradation: Some case studies, Researchgate
 • Laura Fuster-López, Francesca Caterina Izzo, Marco Piovesan, Dolores J. Yusá-Marco, Laura Sperni, Elisabetta Zendri, Study of the chemical composition and the mechanical behaviour of 20th century commercial artists' oil paints containing manganese-based pigments, Researchgate
 • The might of white: Formulations of titanium-dioxide based oil paints as evidenced in archives of two artists' colourmen mid-twentieth century, Researchgate
 • Microchemical Journal, A quick assessment of the photocatalytic activity of TiO2 pigments — From lab to conservation studio! ScienceDirect
 • B. A. van Driel, K. J. van den Berg, J. Gerretzen and J. Dik, The white of the 20th century: an explorative survey into Dutch modern art collections, Heritage Science

Johan Framhout, 5 mei 2019

 
 
 
 

Gerda Abts speelt Partita IV van Filippo Sauli op barokmandoline (link)

barokmandoline, bouwer Alfred Woll

 

Nieuw bij "Geschiedenis van de moderne schilderkunst" (voorlopig enkel in het Engels)

History of colours in painting

 

Op deze site

- Geschiedenis van de moderne schilderkunst, 'Over-stromingen', met meer dan duizend illustraties. Aanvullend is er vier maal per maand een 'Schilderij van de week'.

- Virtueel Museum, meer dan honderd pagina's met hedendaagse schilderijen, zeer mooi en vrij van geweld.

- Schilderijen van Johan Framhout, zowel abstract als figuratief

- Spellen: het klassieke schaakspel en diverse varianten op het schaakspel, origineel

- Fotografie, foto's van Jens Van Den Bergh, Gerda Abts en Johan Framhout. Onderaan is er ook België, bloemen in close-up en fotografie van 'Kunst in België' (meestal sculpturen). Tenslotte oude foto's van België uit 1920 uit eigen verzameling.

- Muziek toont een paar gezamelijke projecten van Gerda Abts en Johan Framhout. Daarnaast verwijzen we door naar de site van Gerda Abts en de mandoline, 'Gevoelige Snaar'.

- Op de pagina blog staan chronologisch de nieuwe toevoegingen van Jens Van Den Bergh, Gerda Abts en Johan Framhout

- CV Johan Framhout

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
link to twitter link to facebook link to msn link to google plus link to stumble upon link to pinterest link to tumblr

 

Op deze site:

Literatuur

De pagina romans toont de twee romans geschreven door Johan Framhout en gepubliceerd bij Yanga. Te verkrijgen in paperback. Van de eerste roman is de volledige e-pub-versie gratis te downloaden vanaf deze pagina romans. Lees er de korte inhoud.

cover novel 1 cover novel 2

Nieuw: de beste varianten
voor gewoon schaakspel

Zie pagina Schaken4

Toegepaste kunst: illustraties in de site
"Spiegelingen, zoektocht in jezelf", een psychologische site, die onderdeel is van deze site en te bereiken via de toegepaste kunst of via deze link.

 

Verf in de renaissance: van vermalen edelstenen en rode luizen tot schijtgeel

Als je voor Van Eyck's meesterwerk 'Het lam Gods' staat ben je verblufd dat dit werk nog steeds schitterende kleuren toont. Dat komt door de stijl, de techniek en de kleurstoffen. Toch was het aanbod van zeer duurzame kleurstoffen toen lang niet zo groot als tegenwoordig. We overlopen kort enige pigmenten die de beste kunstschilders in de renaissance gebruikten.

 • De duurste kleurstof was het lazuriet, vermalen Afghaanse lapis-lazuli. Als een opdrachtgever deze kleur in het werk wou, werd op voorhand in het contract de meerprijs bepaald. Tegenwoordig wordt ultramarijn synthetisch gemaakt, het heeft dezelfde bestanddelen. Toch schittert de natuurlijke nog méér door zijn kristalstructuur. De bekomen kleuren hadden een bereik van turqoise tot violet. Het synthetische ultramarijn is een ietwat tot purper neigend blauw

 • Een betaalbaarder en meer gebruikt blauw was het azurietblauw, een gedolven kopercarbonaat, reeds gebruikt door de Egyptenaren. Dit blauw werd in de renaissance in meerdere dunne lagen op elkaar aangebracht. Een prachtig blauw werd bekomen door meerdere lagen azurietblauw en bovenop één laag lazuriet. In de 17de eeuw werd ook het vermalen blauwe kobaltglas (Eng. smalt) populair. Eerder gebruikte Dirk Bouts dit reeds.

 • Een basisregel voor overleven is 'wat leeft, sterft'. Daarom zijn de minerale verven het duurzaamst. Toch zijn er nu nog schilderijen met stralend gebleven organische tinten uit de renaissance, zoals het karmijnrood of cochenillerood, gehaald uit het bloed en de eieren van de vrouwelijke schildluis, levend op schijfcactussen in Mexico. (Het wordt nog steeds gekweekt en geproduceerd in Mexico en India.)

 • Als rood pigment werden ook meekrapwortelextract (alizarine crimson - madder lake), kermes en cochinille als opperlaag aangebracht bovenop het beter te verkrijgen vermiljoenrood. Vermiljoen, een delfstof, en meekrap (rubia tinctorum) werden door de kruisvaarders meegebracht uit het Oosten in de 12de eeuw. Kermes is van een ander schildinsect, de Kermes vermilio. Het naar oranje neigende vermiljoenrood was gedolven kwiksulfiet, voornamelijk uit Spaanse mijnen (een giftig rood, nu vervangen door cadmiumrood). Onderlagen van vermiljoen verhinderen tevens het verdonkeren van een bovenlaag met chochinille, meekrap of kermes, samen vormen zij een briljant rood.

 • Groene aarde was een veel gebruikt groen, gedolven in mijnen van de streek rond Verona. Reeds in de middeleeuwen was het erg in trek, bijvoorbeeld als onderlaagschilderen van gezichten (het bovenste rose is tegenwoordig grotendeels verdwenen en de personages slaan bijgevolg nogal groen uit...). Het is een grijzige kleurstof, met variatie al naargelang de vindplaats, van blauwig tot olijfgroen. Vermeer mengde groene aarde vaak met loodwit of kwik-loodgeel.

 • Door koperzouten op te lossen uit Venetiaanse terpentijn werd koperhars gewonnen, voor een jade-achtig glazuur. Een mooi olijfgroen werd bijvoorbeeld bekomen door een grondlaag (imprimatura) van loodwit, daarop een mengsel van loodwit, lood-tingeel en verdigris, tenslotte een deklaag van dit koperhars.

 • In de 15de en 16de eeuw werd malachiet populair, ofschoon al gebruikt in Oudegyptische graftombes, een meer blauwig groen. Nog meer blauwig was het verdigris, koperazijnzuur, een giftige kleurstof. Vaak gebruikt in een mengsel met loodwit, of als glazuur bovenop loodwit, lood-tingeel en koperhars. Veridian (transparante chroomoxyde) werd pas uitgevonden in 1859 en was niet giftig. Smaragdgroen, wel giftig, was beschikbaar vanaf 1814 en was zelfs populair als kleur van behangpapier, met soms dodelijke gevolgen.

 • Okergeel, een gedolven mineraal, werd gebruikt voor vleestoon in vermenging met meekrap (Eng. madder) of vermiljoen, vaak gemengd met loodwit. Een zacht en puur geel was het giftige lood-tingeel, als deklaag bovenop oker bijvoorbeeld, gebruikt van de 13de tot de 18de eeuw, oa door Rembrandt. Napelsgeel is loodantimonaat, een intens en dekkend geel. Het werd reeds gebruikt in glazuur in Babylon, Assyrië en Egypte en was reeds bekend in Thebe in de zestiende eeuw vC, oorspronkelijk een gedolven mineraal, bindheimite, later synthetisch. Het heeft een zeer hoge lichtechtheid en werd later vervangen door chroomgeel, minder lichtecht. Nog later vervangen door cadmiumgeel, heel lichtecht maar minder lichtecht is in heel wat mengsels. Donker Napelsgeel is een ietwat rodig, dekkend okergeel. De Napelsgele hue's van tegenwoordig zijn mengsels, licht zowel als donker zijn evenwel okertinten.

  Indisch geel is dun opgelegd een zeer intens transparant geel, in dikkere laag een oranjegeel. Naar diverse bronnen werd het gewonnen uit de pis van Indische koeien die mangobladeren aten. Toch vermelden andere bronnen dat dit niet bewezen is en een dekmantel kon zijn voor een plantenextract uit Indië, geheim gehouden. Gebruikt in de Europese schilderkunst van de 15de tot de 19de eeuw.

  Een merkwaardig geel dat Vermeer bijvoorbeeld gebruikte in de 17de eeuw was het organische schijtgeel, een mengsel van gedroogde planten, bessen en houtsoorten, verschillend van ingrediënten naargelang de producent.

 • Maya-blauw is een indigo, geschilderd in de zesde eeuw vC is het nu nog steeds onveranderd. Toch heeft indigo (Indiagofera tinctoria), een plantenextract, niet de hoogste lichtechtheid, het is onderhevig aan zonlicht. De lichtechtheid van Maya-blauw is te danken aan de vermenging met paleorskyte-klei.

Het is lang een raadsel geweest hoe de Maya's zelfs waterverf konden maken voor hun fresco's, van deze reeds enige tijd herontdekte olieverf, een schokkend verhaal. In tijden van droogte werden mensenoffers gebracht, naargelang de tijd van droogte kon dit aantal behoorlijk oplopen. Daartoe werden de mensen eerst levend gevild en ingesmeerd met de verf op oliebasis; Tijdens de ceremonie werd dan het hart levend uit het slachtoffer gesneden, en de lijken werden gedumpt in een enorme waterput. De Maya-blauwe waterverf werd gehaald uit het bezinksel van deze put.

 • Het Egyptisch blauw was een koper-calciumsilicaat, de allereerste synthetisch gefabriceerde kleur, na drieduizend jaar nog even stralend, ook onder zonlicht.

bronnen: webexhibits.org/pigments/intro/renaissance
essentialvermeer.com/palette/rare
naturalpigments.com
www.artiscreation.com
webexhibits.org/pigments
webminerals.com
www.jcsparks.com/painted/pigment-chem.html
en andere...

Digitaal schilderen of niet, louter een materiaalkeuze

Je kan kiezen voor schilderen met olieverf, aquarel, pastel, acrylverf, borstels, paletmes, elektrisch pistool... of de tekenstift op elektronische plaat. Er blijft een onbegrijpelijke kloof tussen kunstenaars die deze laatste techniek toepassen en zij die de andere prefereren. Bij tentoonstellingen weert de ene groep de andere. Dat onbegrip is gestoeld op vooroordelen.

Je kan vast in je buurt een snelcursus volgen: hoe de foto van je favoriet landschapje overschilderen. Dat kan een begin zijn, maar dat is niet de kunst van digitaal schilderen. Digitale kunstenaars noemen het werken met verf dan weer traditioneel, een eufemisme voor ouderwets. Ook dat is onzin, traditioneel wil zeggen dat je in een oude stijl werkt. Je kan ook traditioneel zijn in verftechniek en tegelijk heel origineel in je eigen stijl. Schilderen met olieverf is nog steeds heel populair bij kunstenaars, onafhankelijk van hun uiteenlopende stijlen.

Digitaal schilderen gebeurt met een elektronische stift op een drukgevoelig tablet, je ziet het resulaat simultaan op je computerscherm. Denk niet dat het gemakkelijker is dan met verf, iets moois maken in met alle mediums een blijvende uitdaging. De kunst van mooi digitaal schilderen is meer te gommen dan te schilderen, telkens opnieuw. Basis zijn de zogenaamde 'borstels', totaal verschillend van de materiële borstels. Zij hebben bijvoorbeeld de moeilijke eigenschap dat een en dezelfde borstel helemaal verschillend is als je die in een andere grootte gebruikt. Ook je transparantie dien je telkens aan te passen als je een andere kleurtoon kiest. Er zijn honderden van die borstels en je kan er zelf bijmaken. Elke borstel kan dan nog op talrijke manieren veranderd worden.

Er zijn ook programma's die het gewone schilderen nabootsen, zoals diverse diktes 'impasto' of zelfs je borstel een aantal keren in virtueel water doppen voor je 'aquarel'. Dat lijkt me volkomen zinloos. Digitaal schilderen is een volwaardig medium met eigen technieken, eigen virtuositeit en professionaliteit, wat we niet moeten verlagen tot nabootsingen.

Digitaal schilderen heeft nog andere mogelijkheden buiten met de vrije hand op de Wacom. Je kan 3D construeren, of vertrekken van vormen, vervormen, allerlei filters gebruiken, fractalkunst maken... De term digitaal schilderen wordt doorgaans gebruikt voor het werken met de vrije hand. Vaak vertrekken de kunstenaars louter van hun schets als onderlaag, of een eigen 3d-constructie of eigen foto. Snippers van foto's kunnen ondersteunend worden gebruikt (met de kloonborstel), zijn achteraf niet meer herkenbaar (matte-painting). Overigens gebruikten kunstschilders foto's als hulp sinds het prille begin van de fotografie! Portretschilderen bijvoorbeeld is veel minder tijdrovend voor het model, als de schilder ook foto's neemt. Maar enkel met de foto's kan je niet hetzelfde reslutaat bekomen. Maak je geen illusies, ook als je een goed 3D-kunstenaar wil zijn, dien je eerst te kunnen tekenen en schilderen.

Er zijn grote voordelen aan digitaal schilderen. Je stapelt geen voorraad onverkochte of onafgewerkte werken op. In vergelijking met tastbare verven spaar je de tijd uit van klaarzetten en opkuis. Dat voordeel wordt echter overgecompenseerd door de tijd die je spendeert in computerkennis en programma's. Denk ook niet dat het goedkoper is, digitaal schilderen is de allerduurste verf: je computer, aandrijfprogramma's, grafische programma's, updates... een neverending story. Je voorkomt een grote stock door digitaal opslaan, maar als je iets aan je muren wilt, zal je duurzaam moeten printen! Je hebt ook niet het plezier in materie te roeren en het effect is niet hetzelfde. Op je computerscherm is geen reliëf, geen glans, geen iriserend effect. Je computerscherm tovert oneindig veel kleuren, en is sterk in clair-obscur. Maar de intensiteit van bepaalde kleuren bij hoge-kwaliteit-verfstoffen is niet op een scherm mogelijk, zelfs niet te printen achteraf.

Tenslotte nog iets over mengen. Bij digitaal schilderen en enigszins ook bij aquarel is kleurmengen logisch, zuiver geel over zuiver blauw geeft groen, bij kleurstoffen hangt het resultaat af welk pigment je gebruikt. Als je in olieverf blauw en rood mengt, bekom je een vaal violet. Daarom is het belangrijk ook een tube mooi violet te hebben, maar soms komt een vaal violet beter uit op je schilderij! Maar er worden ook tubes verkocht met verf die je zelf kan mengen. Cadmiumgroen is cadmiumgeel met kobaltblauw, koningsblauw is ultramarijn met titaanwit. Je kan met olieverf, acrylverf, pastel en digitaal schilderen ook in kleurlagen werken, die door transparantie zich vermengen tot een kleur die je niet kan verkrijgen door mengen. Bij aquarel kan je met behulp van lagen ook dekkend schilderen. De traditionele of academische aquareltechniek met lucide toetsen is lang niet de enige techniek!

Johan Framhout, 21 november 2017